Plustid som forskernes bolværk

24-04-2008
1 min.

DJØF-forskere håber, at plustid kan bruges offensivt til at få sat fokus på deres permanente overarbejde.

"For første gang nogensinde har vi fået et håndtag, så vi har mulighed for at udfordre ledelsen på spørgsmålet om arbejdstid," siger Mogens Ove Madsen, der er formand for Sektoren for Undervisning og Forskning i DJØFs Overenskomstforening.

For ham kom det som en glædelig overraskelse, at den statslige aftale om plustid også kom til at gælde for forskerne.

"Finansministeriet har aldrig før villet indgå nogen som helst former for aftaler om forskeres arbejdstid. Heller ikke ved denne ok-runde, hvor man behændigt undgik de krav, vi kom med på dette område."

Men med plustids-aftalen er der rent faktisk nu åbnet op for, at der kan sættes en ramme om arbejdstiden.

"Vi har nu som udgangspunkt fået et bolværk mod bare at blive pålagt nye ekstra, tidskrævende arbejdsopgaver. Vi vil kunne sige, at så skal der drøftes tidsforbrug med henblik på at indgå en aftale om at sætte arbejdstiden op i den tid, som ekstraopgaven pågår."

Det kræver, at ledelserne lokalt vil være med til at indgå en aftale om mulighed for plustid.

"Det er i første omgang en fugl i tagrenden, som vi nu skal vi finde en lang stige og prøve at hente ned. Der forestår et stort stykke arbejde med at få indgået lokale aftaler. Vi skal selv gå i brechen for det," understeger Mogens Ove Madsen.

Han tror på, at det vil lykkes."Begge parter har en interesse i at få mere styr på arbejdstiden. Vi forskere har interessen, fordi der arbejdes meget mere end 37 timer om ugen. Lederne har det også, fordi man dermed kan få den latente, ulmende utilfredshed med permanent overarbejde diskuteret mere åbenlyst."

På Mogens Ove Madsens egen arbejdsplads, Aalborg Universitet, vil dekan på det samfundsvidenskabelige område, Allan Næs Gjerding, ikke allerede melde ud om den nye plustid.

"Det er alt for tidligt. Vi skal lige i tænkeboks. Og det skal først op i samarbejdsudvalget."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.