Gyldne håndtryk

06-03-2008
2 min.

DJØF-kommentaren

Fem millioner til en fyret socialdirektør. 3 års løn til en kommunaldirektør, der rager uklar med borgmesteren. Eksemplerne på afskedigelsessager af topchefer i kommunerne er talrige - og antallet har været stærkt stigende i kølvandet på kommunesammenlægningerne sidste år.

Ofte bliver den offentlige omtale af sagerne garneret med et betydeligt islæt af misundelse - og forargelse over, at en fyret topchef får flere millioner med, når rådhusets dør smækker i bag ham. Senest har Dansk Folkeparti været ude med forslag om, at fratrædelsesvilkårene for kommunale topembedsmænd skal forringes.

Der er grund til at advare mod ringere vilkår for offentlige chefer. En ordentlig løn - og klare fratrædelsesvilkår - er nødvendigt, hvis kommunerne også på topchefniveau vil kunne tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Flere og flere bliver ansat på åremål uden garanti for livslang ansættelse. Det er indført for at sikre dynamik også på posterne som topchefer. Vilkårene skal sikre direktørerne den nødvendige uafhængighed, handlekraft og integritet som er helt centralt for politikerne, for medarbejderne og for borgerne.

Direktørerne arbejder helt tæt på det politiske niveau - og har bl.a. som følge heraf en høj jobrisiko. Fratrædelsesordningerne er prisen for fra dag til dag at kunne afbryde samarbejdet med en direktør, hvis der er et ønske om det.

Også i den private sektor findes og bruges de gyldne håndtryk jævnligt. Topchefers arbejdsvilkår i den private og den offentlige sektor er på mange måder sammenlignelige - når vi ser bort fra lønnen, frynsegoderne og nogle privatansattes chefers muligheder for at supplere lønnen med aktieoptioner, ekstraordinære vederlag m.v.For DJØF er der ingen tvivl om, at de offentlige arbejdsgivere skal leve op til de regler og vilkår, der gælder - også for de offentlige topchefer. Vi går konsekvent ind i alle sager for at sikre medlemmerne de bedst mulige vilkår, hvis samarbejdet bliver nødt til at ophøre.

Hvis kommunerne og regionerne er utilfredse med at skulle betale flere millioner for at skille sig af med en topchef, skulle de måske vende blikket indad. Det er vores klare opfattelse, at lokalpolitikerne ofte er for hurtige på aftrækkeren og desværre mangler den fornødne professionalisme, når der opstår kontroverser mellem en topchef og det politiske niveau. Det er her, man bør sætte ind.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.