Forbyd alle pensionskarteller

27-03-2008
3 min.

Læserbrev fra Lars Wismann, projektchef og direktør

I dag kan DJØF aftale med den overenskomstmæssige arbejdsgiver, at de ansatte djøfere er påhæftet en klausul, der begrænser deres frie pensionsvalg. De DJØF-ansatte bliver overenskomstmæssigt ved en klausul tvangsindlagte til at lade deres pensionsindbetalinger foregå ved indbetaling til Jurist og Økonomforbundets Pensionskasse JØP.

Medarbejderne, der har fået påført en sådan klausul har ingen indflydelse på sagen. De aner det ikke engang, da det ikke fremgår af stillingsopslagene eller direkte oplyses ved en henvendelse til arbejdsgiver. Der er ikke tale om at medarbejderne får en kompensation for dette overformynderi. De er bare tvangsindlagte medlemmer af JØP.

Den slags pensionskarteller er naturligvis helt uacceptable. Naturligvis for de berørte og stavnsbåndne medlemmer, men også for hele samfundet, som oplever lavere pensionskasseeffektivitet, udvikling og innovation, når pensionskassemobiliteten bliver begrænset.

DJØF burde derfor være med til at sikre vore medlemmer et frit pensionskassevalg. DJØF ved Jan Helmer formand for DJØF privat kæmper en tapper kamp imod arbejdsmarkedsklausuler til at sikre arbejdskraftens fri bevægelighed. Pensionskapitalens fri bevægelighed er mindst lige så vigtig. Jeg hører derfor gerne her i DJØF Bladet om Jan Helmer, der også er medlem af JØPs bestyrelse, vil kæmpe lige så stærkt for pensionskapitalens fri bevægelighed, som han kæmper for arbejdskraftens fri bevægelighed. Det er så oplagt, at enhver djøfer frit skal kunne vælge hvilken pensionskasse han/hun ønsker til at forvalte hans overenskomstmæssige pensionsbidrag.

DJØF bør derfor melde klart ud om DJØF som noget nyt vil arbejde for et frit pensionsvalg for de overenskomstansatte eller om DJØF herunder Jan Helmer er fortaler for pensionskartellet, hvor hovedparten af de DJØF ansatte er tvangsindlagte medlemmer af JØP. Det ville klæde både DJØF og JØP så godt om alle medlemmer af egen fri vilje havde valgt JØP frem for andre pensionskasser. Derfor har jeg fremsat forslag herom til JØPs generalforsamling tirsdag d. 29. april 2008. Sidste år på JØPs generalforsamling var der alene fremmødt 145 medlemmer ud af 36.666.  

Med venlig hilsen
Lars Wismann, projektchef og direktør

Svar

Kære Lars Wismann

Tak for rosen. Imidlertid fremgår det også af dit indlæg, at dit anliggende er et helt andet. Du plejer gerne at have en svada klar til Generalforsamlingen i JØP. I år er ingen undtagelse.

Derfor må jeg også fortælle dig, at mit arbejde i DJØF ikke er ideologisk betinget, men derimod meget pragmatisk anlagt - nemlig i forhold til, hvad der gavner medlemmerne. Det gør kampen mod de mobilitetsbegrænsende aftaler!Og det gør vores arbejde på det pensionspolitiske område også. Ved at stå kollektivt kan vi få nogle fordele, som vi ellers ikke kan opnå. For det første kommer man i kollektive ordninger uden om individuelle helbredsbedømmelser og for det andet kan vi målrette ordningerne til de behov, som findes i medlemsgruppen.

Du skal huske på, at der hver eneste dag er medlemmer, som diskuterer pension, når de henvender sig i DJØF. Den viden kanaliserer vi ind i den pensionskasse, som vi har valgt at opbygge og har indflydelse på. Hvis vi for eksempel i DJØF Privat ikke havde den indflydelse i JØP, ville vi straks se os om efter en anden pensionskasse, som samlet kunne tilbyde det samme for vore medlemmer - inklusiv indflydelse til løbende påvirkning af de forhold, som betyder noget for medlemmerne. Og det gælder både de eksisterende medlemmer af ordningen og de kommende. Så min holdning er klar: på pensionsområdet vinder vi noget ved at stå sammen.

Når det så er sagt, så er både du og jeg jo selvstændige erhvervsdrivende - og derfor kan vi flytte vores pension hvorhen vi ønsker. Når vi begge bliver i JØP er det - må jeg formode - fordi vi grundlæggende er tilfreds med den måde pensionskassen er drevet og skruet sammen på.

Venlig hilsen
Jan Helmer, formand for DJØF Privat

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.