Videnssamfundet kalder på tværfaglighed

22-02-2008
2 min.

En helt særlig forskningsgruppe med tekniske og samfundsvidenskabelige forskere er ved at blive stablet på benene på Syddansk Universitet. Erfaringsmæssigt er det en ambitiøs opgave, men potentialet er stort for både videnskaben og virksomheder.

"Bruger I også kvadreret papir?" Spørgsmålet kom lidt bag på økonom og professor på Syddansk Universitet Mette Præst Knudsen, men hun svarede, at det gjorde de da, selvom de som regel bruger computer. Hun var for nylig blevet ansat til at opbygge forskningsgruppen for Produktudvikling og Innovationsmanagement, der er landets første med både ingeniører og marketingsforskere, og sad nu i kantinen med nogle samarbejdspartnere på universitetets tekniske fakultet. Her havde man valgt at slå sig ned - blandt andet for at kunne afkræfte, hvad teknikere måtte have af misvisende forestillinger om gruppen, der udspringer af det samfundsvidenskabelige forskningsmiljø på Syddansk Universitet.

Ikke kun hokuspokus

At få skabt fælles forståelse mellem to meget forskellige fagligheder er imidlertid ikke alene forskningsgruppens store udfordring, det er også dens eksistensberettigelse. "Videnssamfund, innovation og iværksætteri er alt sammen tværdisciplinære begreber, og det kræver mere end én synsvinkel at kunne komme med et ordentligt perspektiv på disse ting," fremhæver Mette Præst Knudsen.

Og det er dette bredere perspektiv, som hendes gruppe primært er sat i verden for at fremme. I virksomheder kan det for eksempel knibe for ledelsen og teknikerne at forstå hinanden og se innovationsprocessen som både et strategisk og et praktisk problem. "I en udviklingsafdeling føler man måske, at det ledelsesmæssige perspektiv blot er hokuspokus, mens ledelsen ikke helt ser, at der kan være nogle konkrete praktiske problemer i en udviklingsafdeling, som ikke lige lader sig overvinde," siger hun og konkluderer. "De taler hvert sit sprog, og vi vil gerne have dem til at tale sammen på et fælles sprog."

Ny forskning i snitfladerne

I første omgang gælder det om at få forskerne i gruppen til selv at få et fælles sprogbrug, som de så kan give videre til virksomhederne bagefter, og det er erfaringsmæssigt meget vanskeligt, fortæller Mette Præst Knudsen. "Der er et eller andet sted en faglig stolthed, som måske gør, at man har svært ved at se værdien i, hvad de andre gør. Så det er lidt en satsning, hvis man forsøger at gøre det."På Syddansk Universitet har folk fra de to lejre gennem nogen tid undervist sammen, og man vil blandt andet bygge videre på erfaringer herfra, når forskerne også skal til at arbejde og skrive artikler sammen. For man er enige om, at potentialet er stort, eller med Mette Præst Knudsens ord: "Det er i snitfladerne, man virkelig kan lave ny forskning."

Professoren ser dog ikke sin gruppe som Danmarks svar på de berømte udenlandske modstykker, amerikanske MIT og tyske Fraunhofer. "Det er stort, at det overhovedet kommer på landkortet herhjemme," slår hun fast.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.