RUC-ansatte i trivselskrise

22.2.2008

af

RUC har fået penge fra Statens Center for Kvalitets- og Kompetenceudvikling til at prøve at gøre trivslen bedre.

"Det er vigtigt at få undersøgt trivslen. Det kan overbevise en ledelse om, at der er et problem. Og det er lige så vigtigt med en forpligtelse om, at der bliver fulgt op på det," siger Kenneth Reinicke, der er djøfer og fællestillidsrepræsentant for forskerne på RUC.

Han sidder med en ny trivselsundersøgelse, som viser, at hver fjerde af de ansatte på RUC er alvorligt utilfredse med forholdene på jobbet - på landsplan er det kun hver 10. i den slags undersøgelser. Det er specielt RUC's forskeransatte, der er utilfredse.

"Vi klarer os kun godt på indflydelse og udviklingsmuligheder."

Det er især forhold som udefrakommende kvantitative krav, mangel på social støtte og feedback fra deres ledere plus en stor konflikt mellem arbejdsliv og familieliv, der frustrerer forskerne.

"Og så har vi hele paletten af symptomer: Et negativt selvbillede, søvnbesvær og stress. Det ser ikke for godt ud," fastslår Kenneth Reinicke.

Trivselsundersøgelse ramler sammen med, at RUC er i krise - ledelsen har varslet en større fyringsrunde ultimo februar.

"Jeg siger ikke, at den dårlige trivsel er uoprettelig, men det er meget svært at se, hvad der kan gøres andet end, at ledelsen nu viser, at den tager situationen meget alvorligt. For hvem gider åbne en mail fra HR om trivsel midt i en fyringsrunde," siger Kenneth Reinicke.

RUC´s personalechef Leila Lind siger, at det bliver et langt, sejt stræk at forbedre trivslen.

"Men vi arbejder systematisk og aktivt med det og tror på, at vi kan skabe forbedret trivsel til gavn for både medarbejdere og ledere."

Brug for kommunikation og tillid

Foreløbig er der afholdt et trivselsseminar, hvor lederne og tillidsrepræsentanterne har udvalgt seks indsatsområder. I år er det kommunikation fra ledelsen, rolleafklaring og anerkendelse. I 2009 er det forebyggelse af stress, forebyggelse af mobning samt prioritering og effektivisering. Næste skridt er at få nedsat en styregruppe for hvert indsatsområde.

RUC har samtidig fået 1,7 mio. kr. fra Statens Center for Kvalitets- og Kompetenceudvikling til arbejdet.

"Vi søgte, fordi det er en stor opgave at arbejde aktivt med trivsel og de indsatsområder, vi har valgt," siger Leila Lind.

Nu er målet at gennemføre endnu en trivselsundersøgelse i 2010, hvor trivslen er forbedret på mindst de udvalgte indsatsområder.

Men Kenneth Reinicke sender også bolden videre til topledelsen. Trivslen afhænger også af, at ledelsen kommer med en klar og troværdig problembeskrivelse af de udfordringer, som RUC står overfor i den nærmeste fremtid, siger han.

"Man må ikke undervurdere betydningen af, at medarbejderne skal have tillid til, at ledelsen formår at drive RUC i en retning, som medarbejderne kan stå inde for, og som de forstår - kommunikation og tillid er vigtige ord for den fremtidige trivsel."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet