Fra erhvervsguru til storbytosse?

07-02-2008
9 min.

Lars Kolinds brand har lidt skade efter han stillede op til Folketinget for Ny Alliance. Men det har været prisen værd, udtaler erhvervsmanden, der har mistet tilliden til medierne, men trods dårlige meningsmålinger er optimist på partiets vegne.

Indtil efteråret 2007 var han bedst kendt som direktøren, der vendte høreapparatvirksomheden Oticon fra en skrantende underskudsforretning til en verdensomspændende succes. Eller som forfatteren til Kolindkuren, Danmarks bedst sælgende managementbog nogensinde.

Men en lille måneds valgkamp som folketingskandidat for Ny Alliance forandrede det billede, de fleste danskere havde af erhvervsguruen. Lars Kolind skabte den ene overskrift efter den anden, som chokerede offentligheden og som partifællerne tog afstand fra. 40 procents flad skat på Fyn. Folkeskoler uden klasser. At Kolind var en bedre statsminister end Fogh. I dag har Lars Kolind listet sagsforløbene op på sin blog. Han kalder det sit synderegister og giver medierne en stor del af skylden for, at det gik så galt.

"Det, jeg har lært, er, at den tillid, jeg mødte medierne med som erhvervsleder, kunne man ikke møde pressen med i en valgkamp. Jeg havde en grundlæggende tillid til medierne om, at de var interesserede i at forstå, hvad det var jeg mente. Jeg blev overrasket over, at små detaljer blev blæst op og fik mig til at se sindssyg ud."

Høj pris for omdømme

Lars Kolind tager imod på Løndal Slot, hvor han arbejder og bor med sin kone og det sidste hjemmeboende af sine fire børn. Han er afslappet klædt i jeans og lyseblå skjorte og smiler det smil, man har set i tv-aviser og på dagbladsforsider mange gange i løbet af år 2007. Venligt viser han ind i slottets stuer, hvor der er udsigt over park og skov. Overvejer hvor, der er rarest og lunest for DJØF-bladets udsendte at sidde og beder en af sine ansatte om at servere kaffen dér. I dag bringer pressen tre negative historier om erhvervsmanden, "men en overgang var der mindst ti om dagen," siger Lars Kolind på sit karakteristiske jyske, smiler og smækker med læberne. En vane han har, når han tænker.

Omdømmet har helt klart lidt skade af den politiske karruseltur.

"Min konklusion er, at det har haft en høj pris. Fordi omdømme er det, vi alle sammen lever af. Men det har været prisen værd. Jeg er mest ked af, hvis min erfaring betyder, at erhvervsfolk vil holde sig mere tilbage med at stille op. Jeg er jo i en meget privilegeret situation. Jeg kan bære at miste noget af det gode renommé. Andre er mere afhængige af, at de skal tjene en masse penge de næste ti år."

Det er Lars Kolind langt fra. At han er god for mange millioner, behøver man bare at kaste et enkelt blik rundt i stuerne for at forvisse sig om. Og hans dage er fyldt op med alt muligt andet end politik. Bestyrelsesarbejde for blandt andet Grundfos og Unimerco, konsulentbistand til virksomheder i ind- og udland og rollen som indsamler og formand for World Scout Foundation - den internationale spejderorganisation.

"28 millioner frivillige. Se det er spændende" siger Lars Kolind tilfreds. Selvtilliden er uanfægtet af turen i mediemøllen. Han har brugt juleferien på at se samtlige tv-klip fra valgkampen igennem, så han kan bevise, at medierne gik efter at misforstå ham.

For eksempel da han foreslog 40 procent skat på Fyn. Det var ment som et tankeeksperiment, der kunne illustrere, hvordan skat kunne være et konkurrenceparameter for Danmark.

"Det går galt, da en journalist fra TV2 spørger Gitte Seeberg, om hun og partiet går ind for mit forslag. Hun går i forsvarsposition og siger, at det ikke er partiets politik. Pludselig er der en konflikt. Så kører mediemaskinen. Skatteministeren udtaler, at 40 procent flad skat på Fyn er utænkeligt og umoralsk. Jeg prøver at sige, at det ikke skal opfattes bogstaveligt som et konkret forslag, men kan ikke trænge igennem mediemøllen. Derfor kom jeg i valgkampen til at stå som fantast, en storbytosse. Selv om jeg synes, det var en god illustration. Alle havde en interesse i at misforstå mig. Alle de øvrige partier var interesserede i at gøre mig til idiot. Og for medierne var det en fantastisk historie."

Rollen som holdspiller

Erhvervsmanden forklarer på samme måde sine andre "synder" som resultater af misforståelse og mistolkning. I virkeligheden er Lars Kolind yderst loyal overfor partiets program, understreger han. Ja, kun få kender det lige så godt som han. Lars Kolind var nemlig en af Ny Alliances allerførste støtter - han holdt møder med Naser Khader og Anders Samuelsen, længe før partiet blev officielt - og brugte sammen med sin kone sommerferien 2007 på at forfatte partiprogrammet. Alligevel har erhvervsmanden skabt problemer for Ny Alliance under valgkampen, vurderer formand Naser Khader.

"Når man er i et parti, hvor der er stor opmærksomhed på alt, hvad man siger og gør, bliver man straffet hurtigt. Derfor skal man holde tungen lige i munden. En respekteret erhvervsmand bliver behandlet helt anderledes i pressen end en folketingspolitiker. Vi skulle have haft et halvt år til at skole ham," siger Naser Khader, der mener, at Lars Kolind har svært ved at være holdspiller og bør arbejde med at lære at indordne sig.

"Både i forhold til medierne og til når man er med i et parti, er man en del af et hold. Alle skal føle ejerskab til beslutningerne. Man kan ikke være ligeglad med, hvad andre mener. Lars har så høj en profil, at det, han melder ud - også selv om han ikke sidder i folketinget - kommer i medierne. Og så skal vi bruge tid på det, mere end på at udvikle vores politik. Hvis han vil fortsætte i partiet, skal han lære at forstå sin rolle."

MF'er Gitte Seeberg er mere kontant. Hun har flere gange offentligt bedt erhvervsmanden om at melde sig ud af partiet. Senest da Lars Kolind i december støttede det nyvalgte folketingsmedlem Jørgen Poulsen i hans krav om en fratrædelsesgodtgørelse fra Røde Kors - stik imod partiets officielle holdning.

Men Lars Kolind har ingen planer om at forlade partiet.

"Slet ikke. Jeg synes stadig, at projektet er lige så relevant som den gang. Hvorfor ikke fortsat støtte det? Jeg har selv skrevet hovedparten af partiprogrammet," siger Lars Kolind med endnu et lille smæld med læberne.

Men hvordan påvirkede det dig at være så åbenlyst uenig med Gitte Seeberg?

"Jeg mener, at Gitte Seeberg var galt på den. Man kan bare se på fakta. De er umulige at skyde igennem. Uden at det skal lyde hovskisnovski, tilgiver jeg Gitte Seeberg. Man skal tænke på, hvor meget politik fylder i hendes tilværelse. Jeg har dagen fuldt besat med andre opgaver. For erfarne folketingspolitikere er folketingsarbejdet deres levebrød, deres identitet. Hele deres liv. Det er klart, de har en tendens til at reagere mere voldsomt og emotionelt. Det har jeg fuldstændig respekt for. Da Gitte første gang anbefalede, at jeg skulle melde mig ud af partiet, sagde jeg - Gitte, hvor er det synd for dig, at du kommer til den konklusion, fordi, hvis du kunne holde hovedet koldt, ville du ikke komme til den."

Hvorfor ikke?

"Nej, man ekskluderer jo ikke folk, som er fuldstændig loyale over for partiet, der har skrevet partiprogrammet. Der er ingen grundlag for at ekskludere dem. Det er meningsløst."

Men i tilfældet Jørgen Poulsen gik du jo direkte imod dit parti?

"Det er noget helt andet. Han blev behandlet urimeligt. Han blev uberettiget fyret - det er alle enige om. Og alligevel ville ingen stå manden bi," siger Lars Kolind, der sammenligner situationen med at redde en mand ud af et brændende hus, mens alle andre bare ser på.

"Selvfølgelig fik jeg knubs af det. Der gik ild i mit tøj, jeg fik nogle brandsår. Det er jeg fuldstædig kold overfor. Jeg gjorde det, som efter min mening var det rigtige. Og jeg var lodret uenig og beskæmmet over, at partiet kan sige, at nødhjælpspenge skal gå til nødhjælp. Når alle ved at manden og alle andre har fået deres lønninger i 14 år, har holdt julefrokoster osv. Det er så dumt. Og så dum har man ikke lov at være. Der må man stege i sit eget fedt. Der mener jeg, loyaliteten stopper. Jeg har det totalt godt med det der."

Ser du dig selv som en holdspiller?

"Ja, helt klart. Men når partiet spiller bolden ned mod eget mål, er jeg det ikke."

Handler om samfundsengagement

Lars Kolind nævner partiets kirkepolitik som et sted, hvor han er imod partiets holdning, men alligevel loyalt har bakket op eller undladt at kommentere. Og han er vant til at arbejde sammen med andre, for eksempel i bestyrelser argumenterer han hurtigt og præcist. Som om det ikke er første gang, han har mødt skepsis på det område. Men når han nu får så mange skrammer af at deltage i politik - hvorfor så overhovedet bruge tid på det?Det handler om samfundsengagement. At være drevet af lysten til at gøre en forskel, forklarer Lars Kolind. Inden Ny Alliance gjorde Lars Kolind sig gældende politisk via diverse kommissioner og udvalg. Men takkede nej til de mange opfordringer til at stille op for et parti. Da erhvervsmanden valgte at støtte - og stille op - for Ny Alliance, var det for at gøre op med en blokpolitik, der efter hans mening var dårlig for Danmark. Og for at bringe mere innovation ind i demokratiet. At gøre op med kommissioner og embedsmandsudvalg, der egner sig bedre "til at finde ud af, hvad en masse forskellige interessegrupper kan acceptere" end til at tænke nyt.

Her har han foreløbigt løbet panden mod en mur.

"Begrænsningen er traditionel tænkning. Jeg kan jo ikke sidde herovre i skoven og sige, at man burde gøre det på en anden måde. Jeg burde være der. Og når vi havde et problem foreslå at løse det på en anden måde," siger Lars Kolind. Han smækker med læberne. Selv om meningsmålingerne nu er i bund for hans parti, er han ikke nervøs for, at det vil overleve. Det er i modgang, man finder ud af, at man gør noget galt. Og at man bliver presset til at ændre det. Og derfor skal det nok blomstre op, når overgangen til "anden generation" af partiapparat, medarbejdere, evt. partiprogram, osv. er vel overstået. Det tvivler manden bag Kolindkuren ikke på.

"Jeg beklager at Gitte Seeberg ikke vil være med længere, men jeg respekterer hendes beslutning. Umiddelbart er den naturligvis et tab for partiet, men på længere sigt styrker det partiet, fordi mit indtryk er at de fire folketingsmedlemmer nu kan koncentrere sig om at skabe resultater i stedet for at diskutere intern uenighed. Jeg tror at Ny Alliance får meget stor betydning for dansk politik de næste tre-fire år. Og dermed nåede vi det mål, vi oprindelig satte os!"

Han er blevet en smule usikker på sin egen fremtidige rolle i forhold til at omsætte partiets program til politisk handling.

"Der er jeg i et vadested. Jeg er usikker på, på hvilken måde jeg kan bidrage. Om jeg har en rolle at spille overhovedet, eller om jeg skal sige, at jeg har ført det hertil, så må nogle andre tage næste skridt. Det må vi se... Det tænker jeg ikke over hver dag. Det vil vise sig, om der er en åbning eller ej. Hvis ikke vil jeg bare glæde mig over det, jeg nåede."

Det lykkedes jo trods alt at få skabt en ny politisk situation, konstaterer Lars Kolind.

"Men om jeg vil stille op en gang til, hvis nogen vil stille mig op, det har jeg ikke bestemt mig til. Det vil tiden vise."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.