Russisk roulette med arbejdsmarkedspolitik

5.12.2008

af

DJØF kommentaren.

Regeringen meldte i eftersommeren, at der var brug for en reform af dagpengesystemet. Man var kommet til den erkendelse, at den lave ledighed inviterede til en anden struktur. Det var bad timing at komme til den erkendelse samtidigt med, at krisetrompeterne gjaldede verden over. Men så måtte dette jo med i overvejelserne.

DJØF var tidligt parat med bud på en nyorientering, som lagde op til, at:

• flaskehalsindsatsen udvides til akademikerområdet
• dagpengesystemet gøres tidssvarende
• de ledige akademikere behandles mere kvalificeret.

Det lykkedes omsider at få anerkendt en række DJØF-områder under flaskehalsindsatsen. Så nu er der midler til en målrettet uddannelsesindsats, så ledige kan få suppleret kvalifikationerne til at varetage jobs på mangelområder.

DJØFs hovedønske til ændring af dagpengesystemet var, at man skulle kunne vælge en model med en væsentlig højere ydelse inden for det samlede system. Fleksibiliteten er nødvendig for, at det er relevant for alle uanset alder og lønniveau at være medlem af en A-kasse. For DJØF er det vigtigt at opretholde solidariteten i dagpengesystemet gennem en meget bred medlemsbase.

Forslaget fandt ikke støtte i regeringen. Den spillede ud med en pakke, der udelukkende indeholdt beskæringer og begrænsninger. Partier både til højre og venstre for regeringen meldte fra. Det var en lettelse - men tilbage står, at man missede en chance for at gøre dagpengesystemet mere tidssvarende.

Det var slet ikke på dagsordenen at sikre en mere kvalificeret behandling af de ledige. Indsatsen over for ledige akademikere burde være samlet nogle få steder, og så burde der indføres incitamenter til at bringe enhver ledig i beskæftigelse på et højt kvalifikationsniveau, så samfundet får et højt afkast i stedet for, at det bare handler om hurtigst og billigst.

Men pludselig blev det offentliggjort, at der var flertal for at nedlægge de statslige jobcentre og føre deres arbejde - og medarbejdere - over i de kommunale jobcentre og at føre økonomien fra staten over i de 98 kommuner. Det var overraskende, for det samme flertal havde i 2006 lovet hinanden at evaluere deres egne omfattende ændringer af systemet i 2011.

Det er for ringe, at de ledige igen kastes ud i nye og dårligt forberedte eksperimenter, det er sjusk med medarbejderne, der aldrig får arbejdsro, og det er gambling med samfundets økonomi, at der gennemføres store ændringer uden faglighed og kvalitet i forarbejdet. Det er kort sagt ukvalificeret og uansvarligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Job
DR - DR-Byen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sociale Anliggender, Arbejdsmarked og Indenrigsanliggender
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet