Kvindemod og funny bones

18-12-2008
1 min.

Som stand-up-komiker og erhvervsjurist har Mette Frobenius skabt sig en niche, hvor hun bruger lige dele skarp tunge, funny bones og koncentreret forberedelse til at levere stand-up i dansk verdensklasse.

'Morsom erhvervsjurist, der kan vinkle humor og komik inden for erhvervsbranchen'. Sådan står der om Mette Frobenius i FBI's - Funny Business Inc.'s - arkiv over sjove mennesker. Et unikt miks vil nogle mene, for det er kun ganske få, der evner at jonglere med tonstunge paragraffer og samtidig befinde sig i underholdningsbranchens absolutte topklasse. Mette Frobenius er ikke i tvivl om, hvilke personlige egenskaber der skal til for at skabe den karrierevej:

"Jeg har altid været hende den skarpe, der kunne skære ind til benet. Og jeg har altid snakket meget og været ligeglad med, hvad andre måtte tænke om det, jeg sagde. Det, tror jeg, er en stor styrke. At jeg godt tør," fortæller Mette Frobenius med en eftertænksomhed, som talestrømmen dog ikke lader sig mærke af.

Og det var netop Mette Frobenius' mod, der bragte hende ind i stand-up'ens verden for mere end 15 år siden, hvor hun nærmest ved et tilfælde kom dumpende ind til et stand-up-show i New York. Det skulle prøves i Danmark.

"Jeg startede for sjov og havde overhovedet ikke overvejet, at man kunne leve af det. Jeg havde gjort min bachelor færdig i 1992, hvorefter jeg tog et halvt års orlov, og jeg havde min første professionelle optræden i 1993," siger Mette Frobenius.

Mere snak end studier

Efter tjansen som opvarmer på DR-programmet 'Husk lige tandbørsten' i 1995 tog karrieren for alvor fat, og pludselig var det svært at få tid til studierne:

"Min udfordring var klart, at jeg snakkede mere, end jeg læste. Men jeg ville gøre min uddannelse færdig. Jeg gjorde det ikke på normeret tid, men tog et fag pr. semester. Det svarede til to timer om ugen på Handelshøjskolen, og det kunne jeg så lige overkomme," siger Mette Frobenius lettere sarkastisk og understreger:

"Jeg gjorde det meget langsomt, men jeg gjorde det færdigt, fordi jeg gerne ville." Med vilje kommer man langt, men stand-up kræver mere end det:

"Det at være stand-up-komiker er noget, der skal læres og vedligeholdes ligesom kompetencer i alle andre jobs. Mange tager for let på det, men det er benhårdt arbejde. De, der tror, at det bare er et spørgsmål om at gå ind og fyre platte vittigheder af og så få en stor check i hånden, bliver ret overraskede på den ufede måde," understreger Mette Frobenius.

"Det er ikke nok at have været klassens sjove dreng, når man pludselig står over for 500 eller 5.000 mennesker, man ikke kender. Venner og familie har en vane med at grine af ens vittigheder. Sådan er det ikke med et publikum. Det kræver noget ekstra," forklarer hun.

Men det er ikke alt, der kan tillæres. Der er også en X-faktor.

"For at blive en god stand-up-komiker skal man have det, der på engelsk kaldes funny bones. Det handler om, at man af natur skal have et talent for at se det sjove, det skæve eller det absurde i enhver situation," fortæller Mette Frobenius.
Og den faktor har hun i en helt særlig udstrækning ifølge stand-up-kollegaen Thomas Wivel:

"Mette Frobenius har en medfødt intuition for, hvad der er sjovt. Det ligger nærmest i blodet på hende. Vi lavede showet 'På kanten af livet' sammen, og jeg kan kun sige, at hun er utrolig inspirerende at arbejde sammen med. Som en af de eneste kan hun sætte fokus på samfundsrelevante emner på en meget satirisk og dybt reflekteret måde."

Juraen med på scenen

Det er netop i det samfundsrelevante hjørne, at Mette Frobenius' spidskompetencer kommer til sin ret. Gerne inden for presseetik, som også var temaet for hendes speciale. Hun brænder for at krydre sine shows med den juridiske viden - senest i showet 'De hellige køer':

"Her brugte jeg direkte min viden om grundlovens paragraffer og straffelovens regler om privatlivets fred. Med satiretegninger fra det meste af verden belyste jeg de danske Muhammed-tegninger set med juridiske briller. Heldigvis lever vi i et satire- og ytringsfrihedsunivers, som er markant anderledes end i Mellemøsten, hvor jeg aldrig kunne vise Anders Fogh liggende i sort dameundertøj eller dronningen ude på staden for at købe en kongefed," beskriver Mette Frobenius levende. 

Skræddersyede shows

Drivkraften for Mette Frobenius er ideudvikling og muligheden for at prøve nye ting af:

"Hver gang jeg optræder, laver jeg nyt materiale, som målrettes til den konkrete virksomhed. Der er jeg meget ulig mine kollegaer. Men jeg tror, det netop er mit målrettede materiale, der giver mig kunder," siger Mette Frobenius om hendes forretningside. Et godt eksempel er da hun blev hyret til at underholde og provokere 700 akademikere fra Københavns Universitet i Falconer Salen.

"Det var virkelig cremen af Danmark med flere hundrede professorer. Som jeg sagde: 'Hvis Al-Qaeda skulle ramme os, så glem alt om Nørreport, men bomb Falconer Salen lige nu'," siger Mette Frobenius med et stort grin og fortsætter: "Jeg foreslog også, at de i stedet for at date på dating.dk eller scor.dk skulle lave deres egen forskerdating.dk - den gik lige ind."

Det var konsulent Jan Andersen, Københavns Universitet, der stod for arrangementet i Falconer Salen.

"Vi hyrede Mette Frobenius, fordi vi havde brug for én, der kunne slå igennem over for selv de mest forhærdede professorer - og jeg må sige, at hun blev modtaget fantastisk overvældende. Hun havde fat i målgruppen og kom hurtigt på bølgelængde med dem. Jeg tror, det var hendes evne til at koble det nære og personlige med en dybere forståelse for emnet, der gjorde hende til en succes."

Kvinder i stand-up

Ud over at være succesrig er Mette Frobenius også en af ganske få kvinder i stand-up-branchen. Men hvorfor er der så få kvinder?

"Svaret er det samme som svaret på spørgsmålet om, hvorfor der er få kvindelige chefer eller bankdirektører. Det handler om mod. Om at turde tro på, at man kan. Det er et meget kontant job, og synes publikum ikke, at du er sjov - så er du ikke sjov!," siger hun og slår ud med armene. Eftertænksomt læner hun sig frem over bordet og fortsætter:

"Og der er kvinder nok desværre lidt mindre modige. Mænd er jo også bedre til at føre sig frem til samtaler og lønforhandlinger. Måske har de et bedre gen for at turde. Men mod forklarer ikke alt," uddyber Mette Frobenius, "for når en kvindelig stand-up-komiker går på scenen, vil der altid sidde nogle blandt publikum og tænke: 'Nu skal hun ikke komme her og spille smart'. Nogle mænd har ikke den samme indlevelsesevne, når en kvindelig komiker går på scenen, som kvinder har, når mænd går på. Det er lettere at optræde som mand for kvinder end omvendt."

Når det gælder sprog og de temaer, som mandlige og kvindelige stand-up-komikere bruger, er der også en forskel.

"En ung fyr, der taler råt, vil ikke blive bedømt på samme måde som en pige, der taler råt. Det ligger dybt, dybt i os, at piger skal være lidt pænere," siger Mette Frobenius og fortsætter:

"Hvis jeg gik på scenen med rå værkstedshumor, så ville jeg hurtigere støde folk fra mig end en mand, der gjorde det samme. Om ham ville folk bare sige: 'Ja, han var godt nok sej og gik lige under bæltestedet'."

Typisk djøfer

Men hvis der er få kvindelige stand-up'ere, så er der nok endnu færre djøfere i stand-up-branchen. Mette Frobenius er måske den eneste, og hun har en klar opfattelse af, hvad der karakteriserer en typisk djøfer:

"Djøfere er lidt mere regelrette end andre mennesker, og de er gode til at underlægge sig reglementer. De er typisk videnskompetente og meget bevidste om, hvad de arbejder med," fortæller Mette Frobenius eftertænksomt og fortsætter sin knivskarpe analyse med et smil:

"Djøfere er nok heller ikke de mest kreative, vilde, autonome eller out-of-the-box-tænkende. Men djøferne er også en broget flok, og det er ikke helt så trist, som det lyder. Jeg plejer at joke med, at det er djøferne og ikke muslimerne, der er ved at overtage landet," fortæller Mette Frobenius med et glimt i øjet. Hun bliver dog hurtigt klar i blikket:

"Men jeg kommer aldrig til at søge cand.merc.jur.-stillinger. Det ved jeg, fordi jeg har det meget svært med faste arbejdsrammer. Mange af min djøf-venner sidder i topstillinger, og hold kæft hvor arbejder de meget. Jeg ville blive forpustet af at leve sådan et liv," siger hun med rynkede øjenbryn og fortsætter:

"Børnene betaler en utrolig høj pris, for at deres forældre gør en god karriere. Derfor kan jeg ikke helt identificere mig med den verden, de lever i. Det er fantastisk selv at kunne bestemme over min hverdag, og det vil jeg nødig undvære. Det virker jo helt skræmmende ikke selv at kunne vælge sine fridage."

Flyvende tanker

Selvom hverdagen er fri, så bliver den dog kørt efter relativt faste rammer:

"På en typisk dag afleverer jeg børn tidligt. Jeg er hjemme igen lidt over otte, hvor jeg lukker mig selv inde med Politiken og en kop varm te. Det er nærmest som en osteklokke, hvor jeg bare kan nyde min morgentid for mig selv. Derefter klarer jeg det praktiske kontorarbejde, og det er først herefter, at jeg går i gang med det mere kreative. Det fortsætter, indtil børnene skal hentes ved tretiden. Hvis jeg har meget arbejde, kan jeg sætte mig igen om aftenen, men det sker ikke så tit," siger Mette Frobenius.

"Efter jeg har fået børn, er jeg blevet meget disciplineret og god til at planlægge. Og så er det altså en super, super fleksibel tilværelse," siger hun og reflekterer over, at hun på en eller anden måde måske også altid er på arbejde:

"Jeg bestemmer jo ikke selv, hvornår den sjoveste ide kommer flyvende. Jeg er altid opmærksom på små indfald og observationer, som jeg skriver bag på en bon, eller hvad jeg nu lige har på mig. Og hvis jeg er i byen og bliver fuld, så sender jeg sms'er til mig selv for at kunne huske den sjove ide, som jeg lige pludselig fik," fortæller Mette Frobenius.

Det er måske netop evnen til altid at have antennerne ude, der får små ideer til at blive til solide stand-up-tekster. Mette Frobenius har brug for plads til kreative indfald.

"Når jeg arbejder, så skal tankerne kunne flyve," siger hun og viser med armene, hvad hun mener: "Tanker skal ikke blive mødt af en væg. Hele sommeren har jeg siddet ude på min altan og skrevet tekster på min bærbare pc med masser af luft og rum omkring mig." Og der er en god chance for, at hun sidder på altanen og skriver mange år endnu, for hun har ingen planer om at droppe en tilværelse, hvor man som en mindre regelret djøfer kan leve af den frie og kreative tanke.


Kort om Mette Frobenius

  • 1993 - 2008 Selvstændig stand-up-komiker
  • 1992 - 1999 Cand.merc.jur., CBS
  • 1989 - 1992 Bachelor jura, CBS

Et egentligt CV har Mette Frobenius aldrig haft brug for, da hun altid har været sin egen arbejdsgiver. Hun lever af sit talent som stand-up-komiker med shows som 'På kanten af livet', 'Klapjagt', 'De hellige køer' og 'Sådan er kvinder'. Hendes niche er målrettet stand-up til virksomheder. Derudover er hun domsmand, politisk aktiv, freelance tv- og radiovært og skribent på Kiwi, Yoyo og Jyllands-Posten.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.