Forældreansvarslov fejler

18-12-2008
1 min.

Læserbrev fra Anders Stubkjær, stedfar mm.

Jeg mener, at forældreansvarsloven er til skade for de børn, den skulle være til gavn for. Den nærmest tvungne forældremyndighed åbner for utallige konfliktmuligheder mellem forældre, der i værste fald skal afgøres i retten. Det kan umuligt være en optimal løsning for nogen.

Barnet har ifølge loven ret til at blive hørt i forbindelse med sager om "forældremyndighed, barnets bopæl, eller samvær" (§ 34). Men hvordan påvirker dette barnet? Umiddelbart virker det, som om man skubber ansvaret over på børnene. Barnet bliver sat i en position, hvor det er tvunget til at vælge, fordi forældrene bliver frataget det ansvar med forældreansvarsloven. Nogle forældre vil være fristede til at manipulere eller købe børn i håbet om at opnå det ønskede svar.Hvornår er relationen mellem forældre så konfliktfyldt, at det påvirker barnets liv for negativt? Thorkil Vestergaard-Hansen (TVH) mener blandt andet, at "de meget konfliktfyldte sager omkring brudte parforhold forekommer i et lille mindretal" ('Far ud af barnets liv', DJØF Bladet nr. 20). TVH har muligvis ret, hvis vi taler om vold. Men der er flere aspekter, som jeg mener bliver overset. Børn risikerer at komme i klemme mellem forældrene, selvfølgelig hvis der er tale om vold, men også ved misbrug, en psykisk ustabil forælder eller et højt og vedvarende konfliktniveau mellem forældrene. Sidstnævnte gruppe er desværre næppe et 'mindretal', og disse konflikter kan også være særdeles skadelige for børnene.

Anders Stubkjær
stedfar mm.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.