DJØF imod både tørklæder og tørklædeforbud

18-12-2008
2 min.

DJØF går ikke ind for, at dommere skal kunne bære religiøse symboler i retten.

Det meldte Per Hansen, formand for Offentlige Chefer - den delforening i DJØF, som dommerne er medlem af - klart ud på foreningens repræsentantskabsmøde i november.

"Det er helt velbegrundet, at dommere skal fremstå som neutrale. Det indebærer, at de i udøvelsen af deres gerning heller ikke viser en tilknytning til en bestemt religion - eller i øvrigt til noget bestemt holdningsmæssigt grundlag."

Men med dét sat på plads langede han hårdt ud efter regeringens lovforslag om et forbud mod religiøse symboler for dommerne.

Lovforslaget er efter DJØFs mening udtryk for mistillid overfor domstolene, fastslog han. Der har aldrig været klager over dommernes påklædning. Domstolene skal fortsat selv have lov til at fastlægge deres krav til neutral optræden.

"Til forskel fra flertallet i Folketinget har vi fuld tillid til, at dommerne selv - under ansvar for deres eget disciplinære system med Den Særlige klageret i toppen - vil kunne finde ud af det. Også selvom der jo tydeligvis blandt dommerne har været og formentlig stadig er forskellige meninger om spørgsmålet."

Men forsommerens politiske debat om emnet kortsluttede.

"Fra at være et praktisk domstolsinternt spørgsmål, bliver dommerne nu gjort til gidsler i den meget betændte politiske religions- og værdikamp, som dansk politik er domineret af."

Netværk for unge djøfere med anden etnisk baggrund

Det er ikke godt, når en lovgivning indebærer et fravalg af en pragmatisk løsning af dagliglivets problemer, fastslog Per Hansen.

Men på trods af det urimelige i hele situationen er der også glædelige takter i den: Nemlig at så mange tager for givet, at der er unge muslimske kvinder, som står klar til at varetage nogle af samfundets mest betydningsfulde poster.

"Det er positivt for integrationen i Danmark - og for samfundsudviklingen. I DJØF ønsker vi at bidrage til den udvikling, og derfor vil vi nu udbyde netværk og mentorordninger for unge djøfere med anden etnisk baggrund."

Undersøgelse blandt djøferne om reformerne

Hvordan oplever djøferne, at det står det til på de enkelte arbejdspladser med de mange, store reformer i det offentlige: Er det værste overstået, er man midt i en orkan, er man på vej ind i én, og hvor godt er reformerne lykkedes?Det bliver et udsnit af djøferne - både chefer og overenskomstansatte - nu spurgt om i en undersøgelse, som DJØF gennemfører i de kommende måneder.

"Vi oplever lige nu 2. fase af strukturreformerne, hvor man tilpasser og justerer strukturerne og arbejdsopgaverne," siger formanden for Offentlige Chefer Per Hansen.

"Det betyder, at usikkerhed og frustrationer - stadig - er en stor del af hverdagen for mange, og at der er turbulente ledelsessituationer på rigtig mange offentlige arbejdspladser lige nu. Derfor vil vi have en temperaturmåling af situationen og et fingerpeg om, hvordan det egentlig står til på de enkelte arbejdspladser."

Resultaterne af undersøgelsen forventes at ligge klar i februar.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.