De andres krise

5.12.2008

af

DJØF Privats repræsentantskabsmøde 2008.

Det har været svært at være pessimist sammen med de andre pessimister, lød budskabet fra Jan Helmer, formand for DJØF Privat, på de privatansatte djøferes årlige repræsentantskabsmøde den 15. november.

"Krisen er derude, men vi har bare ikke rigtig mærket så meget til den endnu. Tværtimod. I årets løb har vi oplevet høje lønstigninger og en markant stigning i antallet af DJØF-jobs i den private sektor," sagde Jan Helmer.

Men det er jo ikke sikkert, at træerne vokser helt ind i himmelen, bemærkede han, og selvom krisen ikke har fået stor opmærksom fra DJØF Privats bestyrelse, så vender de heller ikke det blinde øje til, lød det fra formanden.

"Jeg tror, vi alle fornemmer, at vi står i et vadested, hvor det kan gå begge veje. Måske kan vi fortsætte den gode udvikling, vi har haft i en årrække, blot med et lidt mere moderat tempo. Men vi kan også risikere at komme til at se fyringsrunder, stigende arbejdsløshed og lavere lønstigningstakster blandt vores medlemmer," sagde Jan Helmer.

Derfor bliver den kommende tids fokus måske også et andet, end det har været det forgangne år.

"Det har givet rigtig god mening, at vi i DJØF Privat har fokuseret kraftigt på at fjerne så mange barrierer for mobiliteten på arbejdsmarkedet som muligt. Det gav også rigtig god mening, at kæmpe for at få flere højt uddannede udlændinge til Danmark og få udviklet DJØFs professions-, netværks- og udviklingsorienterede tilbud. Mens vi måske ikke havde så meget opmærksomhed på de områder, hvor vi forsvarer medlemmet i afskedigelsessituationer og sætter fokus på traditionel jobfremme," sagde Jan Helmer.

Men fokus ændrer sig selvfølgelig med de privatansattes situation, lød det fra formanden.

Og måske giver det også ekstra mening at være medlem af en fagforening nu. Jan Helmer glædede sig i hvert tilfælde over, at der nu er over 10.000 privatansatte medlemmer af DJØF.

"DJØF Privats størrelse betyder noget i forhold til det indre liv og selvopfattelse i forbundet, men det betyder også utrolig meget for hele omverdenens billede af DJØF og djøferne. Og det gør det i sig selv mere attraktivt for privatansatte djøfere at blive medlem. Samtidig får vi ganske enkelt mere indflydelse på en lang række forhold, der har betydning for medlemmernes hverdag og arbejdsliv," sagde Jan Helmer.

Han nævnte kunde- og konkurrenceklausulerne, som med hans ord bliver indskrevet i alt for mange kontrakter sådan lidt i flæng.

"Det værste eksempel, vi endnu har set, er virksomheder, der skriver klausuler ind i deres kontrakter med studerende, så de bliver bundet til virksomheden efter deres eksamen," sagde Jan Helmer.

Han henledte også opmærksomheden på bestyrelsens arbejde med at få afskaffet de hemmelige jobklausuler, hvor virksomheder uden de ansattes viden indgår aftaler med hinanden om, at de ikke ansætter hinandens medarbejdere. Der er nu kommet en lov på området, som dog ikke lever fuldt ud op til, hvad bestyrelsen havde håbet, men som de dog støtter op om.

I det kommende år vil bestyrelsen blandt andet lægge kræfter i globalisering, herunder uddannelse og forskning og balancen mellem arbejdsliv og familieliv, som tilsyneladende er en evig akilleshæl hos djøferne. Netværk kommer også på dagsordenen og lønforhandlingskurser, der har været et stort tilløbsstykke det forgangne år, hvor specielt kvinderne er strømmet til.     

Og igen - den finansielle krise bliver fulgt tæt, lød det fra formanden, der også hedder Jan Helmer, det kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet