Brug Kvalitetsreformen til at fjerne regler

19.12.2008

af

Forstærk indsatsen for bedre kvalitet og færre, men bedre regler, siger de offentlige chefer i DJØF.

Kvalitetsreformen lever en alt for stille tilværelse. Der mangler konkret handling. Og en forståelse for, at grænsen er nået for mængden af regler og målinger i det offentlige, fastslog Per Hansen, formand for de offentlige chefer i DJØF på foreningens årlige repræsentantskabsmøde.

"Vi får ikke alt det ud af os selv og vores medarbejdere, som vi kunne, hvis vi fik lov at fokusere på god service til borgerne i stedet for at bruge energi på at overholde alle mulige og umulige regler."

Arbejdsglæden tager skade, sagde han og udtrykte bekymring for, at mange dygtige chefer og medarbejdere giver op - og i stedet følger deres egen fornuft, fordi de ikke længere kan se meningen med styringskravene.

Central styring er selvfølgelig nødvendig, understregede han.

"Men styringen skal være fornuftig. Vi kan og må ikke dræbe dynamikken i vores samfund i et misforstået ønske om at undgå fejl."

Som det er nu, reduceres det lokale råderum. Der er alt for få muligheder for lokal tilpasning af service og ydelser

"Christiansborg - og andre centrale instanser - der sætter en ære i at regulere i detaljer, bliver nødt til al leve med færre, men bedre regler og give plads til forskellighed for at fremme god service for borgerne og engagerede medarbejdere."

Dødsspiral mellem politik og presse

Pressens øgede fokus på, om der laves fejl eller svigt i det offentlige er en medvirkende årsag til politikernes iver efter at kontrollere - ikke bare resultatet, men også processerne, mener Per Hansen.

"Lige nu er der en dødsspiral mellem politik og presse. Så længe pressen konstant fokuserer på fejl, fører det til yderligere regler - for at minimere fejl. Men jo flere regler, jo større er risikoen for at begå fejl."

Han appellerede også til politikerne - og pressen - om at give de mange reformer i den offentlige sektor tid til at vise deres værd, før de bliver skudt ned.

"Reformerne er alle vedtaget for at opnå professionalisering, effektivisering og kvalitetsforbedring. Politikerne har solgt dem med gyldne løfter, og evalueringen af en reform starter i det øjeblik, den er vedtaget."

"Der er en forventning om, at alt fungerer perfekt fra første dag. Men sådan er virkeligheden jo ikke, siger Per Hansen."

Kønskvotering gav debat

Formandens beretning gav ikke anledning til debat. Det gjorde til gengæld en temadrøftelse om DJØFs nye, skarpere politiske profil om flere kvindelige ledere, der er en udløber af rapporten 'Vi kan ikke vente' fra DJØFs taskforce om køn og ledelse.

DJØF er gået ud med to markante forslag: Kønskvotering til bestyrelserne for de større virksomheder efter norsk forbillede, og at man i den offentlige sektor skal sikre, at andelen af nyudnævnte kvindelige ledere svarer til kvindernes andel i det relevante rekrutteringsgrundlag.

Det fik cheferne op af stolene, og det føg med gode argumenter både for og imod. Bundlinien var dog, at alle var enige om, at DJØF har taget fat i en vigtig debat. Og at offentlige chefer hver især har et stort ansvar for at sikre den absolut bedste rekruttering af chefer, hvor alle de bedste kompetencer er med - uanset køn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 4. mar. 2024
Job
Børne- og Undervisningsministeriet
Job
Finanstilsynet
Job
Finanstilsynet
Job
Hjørring Kommune
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet