Kulinarisk forkælelse i Ankestyrelsen

21.11.2008

af

For halvandet år siden lagde de kosten om i Ankestyrelsens kantine, og siden er tilmeldingen til frokostordningen steget til næsten det dobbelte. Og så er frokosten endda sund og næsten økologisk.

Kom ikke og sig, at de ikke kan være forkælede i det offentlige. Succesen efter en kostomlægning i Ankestyrelsens kantine for halvandet år siden har været så stor, at de nu bliver nødt til at bygge køkkenet om. Antallet af medarbejdere, der har meldt sig til kantineordningen, er nemlig steget til næsten det dobbelte - nu godt 200 ud af styrelsens 270 medarbejdere.

Hele to djøfere fra Ankestyrelsen har uafhængigt af hinanden inviteret DJØF Bladet på en frokost i deres kantine. Laura Auken Larsen, webredaktør i Ankestyrelsen, skrev følgende på djoefbladet.dk: "Ankestyrelsens kantine er så god og sund, at jeg helt reelt savner min frokost, når jeg arbejder hjemme."

Og hendes kollega Ole Drachmann, fuldmægtig i Ankestyrelsen, inviterede DJØF Bladet med denne begrundelse: " Vi har en kantine, der er helt på forkant med kost- og ernæringsråd."

Og jeg bliver ikke skuffet, da jeg i følgeskab med de to møder op i Ankestyrelsens kantine under hanebjælkerne i styrelsens gemakker fra 1700-tallet.

På trappen på vej ind til kantinen står der flettede kurve fyldt med fristende danske æbler - lige til at dykke ned i, når man forlader kantinen igen. Inde i kantinen er akustikken elendig, og det er svært at gøre det store ved, når man bor i en fredet ejendom, men nej, hvor er der sjæl og charme.

Det bugner af grønt både fra salatbuffeten med blandede salater, fra skålene med mundrette stykker grønt og fra buffeten med kolde og lune retter. Dressinger og saucer er meget delikate og yderst stuerene i kostregnskabet, for her er det krydderier, sødt, salt og surt, der giver smagen og ikke fede surmælksprodukter, piskefløde og smør. Maden nærmest strutter af sundhed og vitaminer. Brødet er groft og hjemmebagt, og mad, drikke og tilbehør er, som det hedder, 'tilstræbt' økologisk.

"Vi er meget grønne, men dog ikke hellige," lyder det fra Laura Auken Larsen, der også fremhæver de fantastiske ostefade og den hjemmebagte kage, der også står på menuen en gang om ugen.

En sundhedscertificering af kantinen står for døren, og i forbindelse med at alle statslige arbejdspladser skal have en kostpolitik inden  2009, bliver Ankestyrelsen fremhævet som det gode og forbilledlige eksempel.

Ankestyrelsens kantine er et bevis på, at sundt ikke behøver at være lig med kedeligt.

Menuen en onsdag sidst i oktober står blandt andet på: Broccolisalat med thaiinspireret dressing, humus af forskellige slags, gravet laks med chiligrønt og stegt rødvinsmarineret kalveculotte. Diverse pålæg, grønt og salater.

Det er samarbejdsudvalget, og ikke mindst kantinechef Helle Frost, der kan tage æren for den sunde og samtidig spændende og velsmagende kost, lyder det fra mine to medspisere.  

Det koster 275 kroner at være med i kantineordningen - medarbejderne betaler for råvarerne, mens styrelsen tager sig af lønnen til kantinepersonalet. Om morgenen kan medarbejderne også lægge vejen forbi kantinen og få et stykke nybagt brød for en krone. Ost eller hjemmelavet marmelade koster yderligere en krone.

Det er svært at finde anker over Ankestyrelses kantine. Der er dog det med akustikken, og så havde der sneget sig et temmelig tørt stykke kalkun op på min tallerken blandt de skønne og velsmagende salater, en smørblød laks og det sprøde, grove hjemmebagte brød med særdeles god krumme.

Fem store madkasser til Ankestyrelsens kantine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet