Finanskrise

06-11-2008
2 min.

DJØF-kommentaren.

De står i kø - de mange, der gerne vil tale finanskrisen helt i sort. Husk, at det ofte er de samme, som for mindre end et år siden var inkarnerede optimister. Nu er de fleste bange for at virke lige så latterlige som Komiske Ali. Da det er de færreste af os, der arbejder som spåmænd, er kravet ikke en krigskommentar eller en vurdering, der viser sig at holde, når vi om femti år ser tilbage. Der kræves af de fleste af os, at vi kan bidrage med en nøgtern vurdering af de styrker og svagheder, som situationen frembyder, og som vi må forventes at have et vist kendskab til.

DJØF har netop rundet medlem nr. 10.000 i den private sektor. Resultatet af en meget stærk vækst i de senere år. Nogle af disse 10.000 vil desværre være blandt de første til at mærke finanskrisen. Det gælder selvfølgelig de mange ledere og medarbejdere inden for finanssektoren, men det gælder også en række andre brancher, hvor efterspørgslen samlet set vil svækkes.

Men også i kriser skal man bruge dygtigt mandskab. Så mange vil kunne blive, mens den til tider alt for hidsige jagt på flere medarbejdere ophører. Tilsvarende kan vi håbe, at presset på de nuværende medarbejdere kan gå fra det røde stressfelt til det orange overarbejdsfelt. Der er med andre ord tale om, at krisen sætter ind på et tidspunkt, hvor vi ellers havde stået med en belastningskrise pga. manglende medarbejdere.

Dette billede har været kendt på stort set hele DJØF-området. Og efter alle solemærker at dømme, ville det voldsomme pres kun være steget i de kommende år, hvis der ikke enten var truffet politiske beslutninger i form af overophedningsindgreb eller var indtruffet en krisetilstand.

Også på andre måder kan vi skimte lettelser. Konkurrence kan være en utrolig enkel og sund måde at optimere anvendelsen af ressourcer på. Det gælder også i konkurrencen om medarbejdere. Men det kan også gå for vidt, som vi har set det i de senere år. Her er det selvfølgelig snublende nært at nævne de jobklausuler, som DJØF efter års arbejde nu har fået forbudt.Måske skal vi heller ikke kæmpe helt så længe for at få beslutninger om vores infrastruktur. Kapacitetsproblemerne i byggesektoren har ført til nedprioritering af investeringer i nedslidte skinner, effektive signalanlæg og bedre veje.

Alt er med andre ord ikke sort. Den danske økonomi er uhyre robust, og arbejdsløsheden er i bund. Det er muligt at tage imod temmelig kontante slag, før vi skal male Fanden på væggen. Klog besindighed kan endda styrke vores fælles kræfter.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.