Fakta på bordet om lønforskelle

7.11.2008

af

Hvad skal djøferne i en lønkommission, som skal skaffe mandeløn til kvindefag? Overenskomstforeningens formand, Lars Qvistgaard, ser perspektiver i at få fakta på bordet om ny løn, udbud og efterspørgsel og løngabet til det private.

Akademikerne var aldrig særlig varme på kravet om en lønkommission, som kom fra sosu-assistenterne, sygeplejerskerne og pædagogerne i kølvandet på OK-08-konflikten. Men nu er den en realitet. Den skal sammenligne lønninger, lønspredning og lønudvikling specielt inden for de typiske kvinde- og mandefag i den offentlige sektor - set fra kvindefagenes side af bordet er håbet selvklart at få argumenter på bordet for at få hævet lønningerne i de offentlige kvindefag.

Djøfernes arbejdsmarked i det offentlige er jo ikke kønsopdelt, tværtimod er der fifty-fifty mænd og kvinder, så kan I overhovedet få noget ud af det her?

"Kommissoriet er så bredt, at vores faggrupper også er dækket ind. Både den uddannelsesmæssige baggrund og det stillingsmæssige indhold skal med i analyserne og sammenligningerne. Så kommissionen skal altså også se på, om uddannelse betaler sig godt nok i de offentlige lønsystemer. Og den skal se på, hvordan lønsystemerne - herunder ny løn - fungerer. Det ser jeg klart som værende til vores fordel," siger formanden for DJØFs Overenskomstforening Lars Qvistgaard.

Hvorfor?

"Fordi ny løn ikke fungerer godt nok for djøfgrupperne. Nu får vi en faktabaseret analyse af det, og jeg tror, at den vil bekræfte dét, vi hører fra vores tillidsrepræsentanter: At det selv efter ti år halter med den lokale udmøntning af ny løn. Især på det kommunale og regionale område er der alt for få penge i systemet. Lønnen afspejler i alt for lille grad efterspørgsel og kompetencer."

Du tror, at lønkommissionen vil vise, at en højtuddannet og efterspurgt faggruppe som djøferne i dag ikke får den del af lokallønskagen, som de egentlig burde?

"Ja. Det er lokalt, at vi skal hente vores særlige lønstigninger hjem, og det sker ikke i det omfang, det burde i dag. Derfor vil det styrke vores position med en faktabaseret kortlægning."

De andre organisationer var hverken begejstrede for at skulle se på ny løn og ledelsesrummet, men det er I?

"Man har ment, at her har Finansministeriet fået presset deres egen dagsorden igennem. Men det er vi djøfere ikke så bange for. Vi vil gerne have givet ledelsesrummet et eftersyn. Et af vores tillidsrepræsentanters problemer er jo, at når de forhandler løn med nærmeste leder, har vedkommende ikke noget rum at forhandle løn ud fra. Det er ikke tilfredsstillende for nogen parter."

Mandeløn til kvindefag

Men de faglige organisationer, som krævede kommissionen, har 'mandeløn til kvindefag' som kampråb, og der er jo ikke nogen særlige kønspecifikke lønforskelle i din medlemsgruppe, så står I ikke i et defensivt hjørne?

"Det er rigtigt, at der, hvis man sammenligner vores lønninger i det offentlige mellem kønnene, ikke er noget egentligt ligelønsproblem. Vores problem ligger i lønrelationen mellem offentlig og privat sektor. Derfor har det været meget vigtigt for os, at det er med i kommissoriet, at der også skal ske en sammenligning til de private lønninger."

Men kan der komme noget nyt frem? Løngabet til de privatansatte djøfere var jo i forvejen jeres hovedargument ved OK-08?

"Styrken er, at der bliver tale om at finde frem til tal og fakta, som arbejdsgivere og faglige organisationer tager et fælles ejerskab til. Det er virkelig vigtigt, når vi skal forhandle overenskomster næste gang i 2011. Om der så kommer nye tal på bordet, må tiden vise. Men jeg håber, at vi får dokumenteret, at den største lønforskel til det private ikke nødvendigvis er blandt de lavtuddannede grupper i det offentlige, men i særdeleshed for vores gruppe.

Men alle politikerne har jo blikket stift rettet mod de varme hænder i omsorgssektoren?

"Ja. Men det var jo lidt min oplevelse ved OK-08, at det ofte foregik lidt på basis af nogle myter og forestillinger - i hvert fald i pressen. Kommissionen kan afmystificere nogle af de historier, der kørte rundt under OK-08."

Dét, du siger, er, at det lykkedes fx FOA at få fortalt om nogle meget ringe lønvilkår, som der måske ikke er helt dækning for, hvis man dykker ned i materien?

"Altså den mest elegante manøvre var vel, da sygeplejerskerne sammenlignede sig med ingeniørerne, hvilket også fik Ingeniørforbundet helt op i det røde felt. Det siger bare noget om de udfordringer, der er ved at lave den slags sammenligninger."

Men står kvindefag som pædagoger og sygeplejersker med en mellemlang uddannelse, som får en mindre løn end mandefag med en tilsvarende uddannelseslængde, alligevel ikke stærkere end dig, når du skal ud at overbevise omverdenen om, at djøflønnen er et særskilt problem?

"Det handler altså også om udbud og efterspørgsel for alle faggrupper. Som det er nu, er det uhyggeligt svært for det offentlige at rekruttere djøfere, og det vil finanskrisen næppe ændre på. Forleden hørte jeg om et ministerium, som fik 40 ansøgninger til et generalistopslag - kun et par af ansøgningerne kom fra djøfere, resten kom fra helt andre typer akademikere. Hvis man vil have dygtige djøfere i den offentlige sektor, må man også betale for det. Ellers kommer den offentlige sektor til at lide."

Hvad håber du helt konkret at hente hjem til dine medlemmer fra arbejdet i lønkommissionen?

"Det kommer jo i sidste ende an på OK-forhandlingerne i 2011. Men jeg håber da helt klart, at vi som minimum kan få en erkendelse af, hvordan ny løn skal fungere på alle dele af det offentlige arbejdsmarked. Det vil være en gevinst for vores medlemmer."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Færdselsstyrelsen
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Slagelse Kommune
Job
Kriminalforsorgen
Job
Socialpædagogerne
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet