Erhvervsforsker i det offentlige

20-11-2008
2 min.

At være erhvervsforsker er en faglig gevinst, fordi det giver mulighed for inspiration fra mange faglige miljøer, men til gengæld er det også en social udfordring, da man ikke rigtigt hører til nogen steder.

"Jeg har dage, hvor jeg cykler nærmest ovenud lykkelig hjem og føler mig fantastisk inspireret og privilegeret over at få lov til at suge til mig fra så mange forskellige faglige verdener. Omvendt er der også dage, hvor jeg føler mig mere rodløs i forhold til de tre forskellige arbejdspladser og de mange forskellige kolleger, jeg har. Og det er vist både styrken og svagheden ved livet som erhvervsforsker," siger Karen Boll, som er etnolog og siden 1. maj har været ansat som offentlig erhvervsforsker i MindLab, en tværoffentlig enhed for brugercentreret innovation.

Stillingen som ErhvervsPhD strækker sig over tre år og er forankret tre forskellige steder: I MindLab, der formelt set er den arbejdsplads, som Karen Boll udfører sin forskning for. CBS, herunder Institut for Organisation, som er der, hvor den forskningsmæssige del af projektet er forankret og endelig også SKAT, mere præcist i afdelingen for indsatsudvikling og analyse, hvor den empiriske del af forskningsprojektet tager sit afsæt. 

Den overordnede beskrivelse af Karens Bolls forskningsprojekt lyder : 'Et praksisnært studie af, hvordan danske virksomheders vilje og evne til efterrettelighed over for SKAT konstrueres'. Og hvad betyder det så?

"SKAT opkræver skatter og afgifter fra over 600.000 danske virksomheder hvert år. Nogle virksomheder betaler altid til tiden, andre gør det kun nogle gange, og endnu andre gør det nærmest aldrig. I dag registrerer SKAT, hvem der følger reglerne, og hvem der ikke gør. Men de mangler en præcis viden om årsagerne til, at nogle virksomheder gør, som de skal, mens andre ikke gør. Og det skal jeg forsøge at afdække," fortæller Karen Boll.Målet er at give SKAT en større viden om danske virksomheders opfattelse af og fortolkning af SKAT, og på den måde styrke styrelsen i målet om at blive bedre til at servicere og kontrollere danske virksomheder.

"Ud over at levere et forskningsresultat, som SKAT kan bruge til noget, så har jeg da også et håb om, at min forskning kan bidrage til, at man måske begynder at kigge på brugeranalyser og brugeradfærd i den offentlige sektor med nye øjne," siger Karen Boll, som synes, at statistiske beregninger, økonomimodeller og jura i dag er alt for dominerende i den måde, man analyserer brugeradfærd og tænker udvikling på i den offentlige sektor.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.