Afrikansk iværksætterånd

06-11-2008
2 min.

Nu kan idealistiske og afkastbevidste privatpersoner med et museklik investere i udryddelse af fattigdom i Afrika. Virksomheden MYC4 formidler mikrolån til afrikanske iværksættere.

Forretning skal være en del af løsningen, hvis FN skal have held til at opfylde sine mål om at halvere verdens fattigdom inden 2015. Sådan tænkte et par danske erhvervsfolk, da de for knap et år siden søsatte virksomheden MYC4, der formidler mikrolån fra private investorer til afrikanske iværksættere via internettet.

"Vi har ikke opfundet noget nyt, men blot kombineret eksisterende moduler som internettet, lånebehandling og socialt engagement på en anderledes måde," forklarer Svend Tøttrup, der er chief financial officer i MYC4.

Konceptet går i sin enkelhed ud på, at man byder ind med et beløb og den ønskede forrentning på den virtuelle handelsplatform. Man kan også læse nærmere om de enkelte forretninger og beslutte, om man vil skyde sine penge i friske fisk fra Elfenbenskysten, en skolevirksomhed i Uganda eller et metalværksted i Kenya. Virksomhedens primære rolle er på den måde at tilbyde en markedsplads, hvor investorer fra hele verden kan handle med afrikanske entreprenører.

"Vi sørger kun for at formidle, og ideelt set kunne folk klikke sig ind uden vores hjælp," fortæller Svend Tøttrup.

Flere professionelle investorer

Hidtil har knap 7.000 private investorer fra 69 lande benyttet sig af muligheden til at investere over fire millioner euro i de små virksomheder i foreløbig fire afrikanske lande, og tallet er stigende. Den gennemsnitlige forrentning af mikrolånene ligger ifølge økonomichefen på 12 procent, og trenden er, at investorskaren i stigende grad skyder deres penge i de afrikanske virksomheder for renternes skyld og i mindre grad for at give fattige afrikanere en håndsrækning.

"I starten var der flest sociale investorer, men nu er der cirka lige mange af hver, og vi forventer, at der kommer flere og flere professionelle, der investerer for at opnå det maksimale afkast," siger Svend Tøttrup.Mens de store afrikanske virksomheder har deres internationale bankforbindelser, og en veritabel underskov af fondsbaseret, lokal mikrolånsfinansiering tager sig af rentefri lån til værdigt trængende, har MYC4 foreløbigt markedet for sig selv, når det gælder internetbaserede mikrokreditter på markedsvilkår til små virksomheder.

"Vi har lavet en platform, som i princippet kan kopieres, men vores set-up med internetplatformen kombineret med det udbyggede net af kontakter og partnere, vi har i Afrika, er meget svær at efterligne," forklarer Svend Tøttrup.

MYC4 sigter efter en vækstrate på 1.000 procent, og virksomheden regner med at nå break-even ved udgangen af 2009.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.