Vi kan ikke bare vente

10.10.2008

af

DJØF-kommentaren.

I DJØF ved vi godt, at det er en udfordring at diskutere kvinder og ledelse - og navnlig mål for andel af kvinder i bestyrelser. Jeg har haft den klare holdning, at der ikke er brug for kvoter. At der ikke er grund til at tvinge nogen til noget, der alligevel sker af sig selv. Men så fik jeg en ny DJØF-rapport om køn og ledelse i hænderne. Det var noget af en øjenåbner!

Den forholdsmæssige andel af kvindelige ledere er reelt ikke steget igennem de sidste mange år. Og Danmark ligger på en pinlig 23. plads i EU. I bestyrelserne går udviklingen direkte i den forkerte retning!

Endnu mere overraskende er det at konstatere, at forklaringen om, at kvinderne selv fravælger ledelse absolut heller ikke holder - i hvert fald ikke, når det gælder djøferne. Ifølge en ny medlemsundersøgelse har ca. 70% af DJØF-kvinderne i alderen 35-55 år lederambitioner! Også selv om de ved, at det er en udfordring i forhold til balancen mellem arbejds- og privatliv. Ledelsesambitionerne er i øvrigt på niveau med mændenes.

Så hvorfor får kvinderne ikke lederstillingerne? De stryger jo igennem DJØF-uddannelserne, så det kan ikke være de faglige kvalifikationer, der mangler. Her indeholdt rapporten endnu en øjenåbner. En række undersøgelser dokumenterer, at kvinders kvalifikationer ubevidst vurderes ringere end mænds. To grupper af MBA-studerende bliver bedt om at vurdere samme børsprospekt. Den ene gruppe får at vide, at direktøren er en kvinde. Den anden, at direktøren er en mand. Deltagerne i gruppe to ville investere tre gange mere i firmaet og give direktøren 16% mere i løn, end deltagerne i gruppe 1! Lignende eksempler findes fra forskerverdenen og blandt orkestermusikere.

DJØFs egen undersøgelse viser samtidig, at 2/3 af djøfernes lederstillinger besættes på anden vis end ved åbne stillingsopslag. Og noget tyder på, at kvinderne (ubevidst?) vælges fra, når der prikkes og headhuntes. Så forklaringen om, at det blot skyldes, at kvinderne ikke søger, holder heller ikke.

Vi har åbenbart ikke indset, at der er brug for begge køn, når vi skal finde de bedste ledertalenter. I hvert fald handler vi ikke derefter. Det er ikke bare pinligt - det er samfundsøkonomisk uholdbart.

I DJØF har vi nu taget konsekvensen. DJØF tilslutter sig Charter for flere kvinder i ledelse. Og vi støtter lovgivning, der stiller krav om, at begge køn skal være repræsenteret med mindst 40% i bestyrelser. Læs rapporten: Vi kan ikke bare vente - ved at klikke på linket til højre, og bliv selv udfordret på dine holdninger!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet