Lortefredag i Saxo Bank

23-10-2008
2 min.

En fyret djøfer fortæller om den fredag i september, hvor Saxo Bank i ét hug skilte sig af med en tredjedel af medarbejderne i Danmark.

Indeni gør det ondt, og maven slår knuder. Men udadtil tager Martin Ask den hårde facade på. Han begynder simpelthen at grine, mens mange andre græder. Klokken er 14.00 fredag den 26. september og kollegerne omfavner ham. Fra alle sider lyder det:

"Det kan da ikke passe - Du er sgu da ikke blevet fyret?"

Men jo det passer desværre. Martin Ask er blevet fyret for første gang i sit liv. Han er én af de godt tre hundrede medarbejdere i Saxo Bank, der har fået den kuvert, som ingen af dem ønskede at få. Han kalder det selv B-kuverten.

Martin Ask anede intet. Kort tid forinden havde banken bekendtgjort, at de havde præsteret det bedste driftsresultat nogensinde. Men klokken 12.00 den 26. september får han og hans kolleger en mail fra regionschefen om, at der på grund af omstruktureringer skal fyres medarbejdere. De får besked om at sidde på deres pladser klokken 15.00 uden at foretage sig noget. Det myldrer med vagter i lokalet, og allerede klokken 14.00 bliver der delt kuverter ud. Tre forskellige slags - A:Du er stadig ansat, B:Du er fyret eller C:Din stilling er nedlagt, og du flyttes til en anden stilling.

Eskorteret ud af vagt

Martin Ask fik som sagt den værst tænkelige - B'eren. Udover fyringen fik han også besked på, at han havde 15 minutter til at forlade -Saxo Bank "for good". I kuverten lå der en pose, hvor han blev bedt om at lægge sit adgangskort og andre af bankens ejendele i og straks aflevere det til en af vagterne.

Vagterne fulgte de fyrede medarbejder ud, og inden der var gået et kvarter, stod Martin Ask udenfor Saxo Bank sammen med en hel masse kolleger, der også som lyn fra en klar himmel var blevet til eks Saxo Bank-ansatte. De går over på en bar i nærheden. Da Martin Ask får fat på sin kæreste og fortæller, hvad der er sket, begynder hun at græde.

Lortefredagen

I skrivende stund, en lille uges tid efter det som Martin Ask betegner som "lortefredagen", er han kommet sig lidt. Han er stadig rystet, men dog fattet. Ligesom 17 andre djøf-medlemmer fra Saxo Bank har han modtaget et brev fra DJØF med besked om, at forbundet er klar med juridisk bistand og karrierevejledning. Han og fem øvrige djøfere har indtil videre henvendt sig - alle sammen fik den famøse B-kuvert fredag den 26. september.

Og det er en chokeret flok, der ringer til DJØF, siger Carsten Nielsen, konsulent i DJØF. Men det er der ikke noget at sige til:"Det er ikke lang tid siden, at Saxo Bank ansatte i hobetal. Det her er udtryk for en rigtig, rigtig dårlig personalepolitik og en meget mærkelig måde at gå til mennesker på," siger Carsten Nielsen.

Det synes andre, ikke mindst de fyrede -Saxo Bank-ansatte, også, men de har galgenhumoren i behold. På Facebook - et virtuelt mødested - har de oprettet gruppen: "Made redundant". De er 54 medlemmer indtil videre.

Martin Ask er også medlem. Han har også lagt sit cv på nettet, har opgraderet sin Linkedin-profil på nettet, og så er det hans håb, at en anden finansiel virksomhed meget hurtigt får øje på ham og kan bruge hans kompetencer.

På grund af sin videre jobsøgning har han ønsket at være anonym, og derfor er Martin Ask et opdigtet navn. Redaktionen er bekendt med hans faktiske identitet.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.