JØP taber millioner på finanskrise

24.10.2008

af

På lang sigt stiger aktier altid, siges det. Men JØP har lidt store tab under de hastigt faldende aktiekurser. Udviklingen får negativ økonomisk betydning for pensionskassens 38.000 medlemmer, der kan se frem til det dårligste afkast i syv år.

Finanskrisen kommer til at koste de knap 38.000 medlemmer af Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) dyrt.

JØP har nemlig haft millionsummer placeret i mange af de nødlidende, konkurstruede eller nu nationaliserede udenlandske finanskæmper, der er blevet ramt allerværst af det aktuelle finansielle uvejr.

Ved udgangen af 2007 havde JØP eksempelvis placeret 6,6 millioner kroner i de to amerikanske realkreditkæmper, Fannie Mae og Freddie Mac, der begge blev reddet på målstregen af den amerikanske regering, og som i dag stort set er værdiløse på det amerikanske aktiemarked.

Over 15 millioner kroner havde JØP placeret i konkursramte Lehman Brothers, og andre ti millioner kroner havde JØP ved udgangen af 2007 sat i eksempelvis den hårdt pressede europæiske storbank, UBS. Mere end 13 procent af hele JØP's aktieformue var ved starten af 2008 placeret i de nu så udpinte finansaktier. Det gør denne sektor til den, som JØP har haft sin næststørste eksponering mod, kun overgået af industriaktier.

"Vi har haft tab på amerikanske og europæiske finansaktier. Det kan ikke undgås, fordi de indgår i de indeks, vi skygger. Men tabene fylder relativt lidt, og vi har været undervægtet i finansaktier," siger Torben Visholm, der er administrerende direktør for JØP.

Med undervægtet menes, at JØP har haft en mindre andel af finansaktier, end der indgår i verdensindekset, der opfanger kursudviklingen for alle verdens aktier.

Samlet er værdien af JØP's beholdning af både danske og udenlandske aktier i skrivende stund (6. oktober, red.) faldet med tæt ved 20 procent i år. Ved indgangen til 2008 havde JØP tæt ved 7,5 milliarder kroner i aktier. Så op mod 1,5 milliarder kroner er tabt på den konto, hvilket næsten svarer til, hvad JØP modtager i pensionsindskud fra sine medlemmer på ét helt år.

Resultatet skulle dog være lidt bedre end det benchmark, som JØP ser deres resultater i forhold til. Resultatet skulle også være bedre end, hvad andre og sammenlignelige pensionskasser kan fremvise, fremhæver Torben Visholm.

Også de kursmæssigt meget hårdt ramte danske aktier som FLS Industriens, Rockwool, Vestas, Bang & Olufsen, IC Company med videre har JØP haft mange penge placeret i. Flere af disse aktier er faldet med mere end 50 procent i kurs alene i år. Blandt andet derfor ventes afkastet i år at blive den dårligste siden 2001.

Torben Visholm mener dog ikke, at det er repræsentativt at trække netop disse aktier frem i lyset. Han peger på, at JØP generelt ikke kun har haft aktier, der har klaret sig dårligt.

Intet afkast i afdeling 2

I den gamle afdeling 1, der har 25.000 medlemmer, ser kontorenten på nuværende tidspunkt ud til at lande på de garanterede 4,25 procent, mens der i den nyere afdeling 2 med 13.000 medlemmer, slet ikke kommer noget afkast til medlemmerne.

Kontorenten vil her blive 0,0 procent, og der skal tilmed trækkes på reserverne i begge afdelinger for at nå disse mål.

"Sådan ser det ud lige nu med alle mulige forbehold, fordi meget endnu kan ske inden året slutter," siger Torben Visholm.

JØP har dog også tjent et par procent på sin beholdning af obligationer og betydelige beløb på såkaldte renteafdækninger, der er mere end fordoblet i værdi.

En relativ stor andel på 12 procent af formuen er i ejendomme, og her er der ind til videre i år tale om et neutralt afkast. Men Torben Visholm vil ikke udelukke en mindre nedgang, inden året slutter.

"Det er muligt, at der kommer noget der."

"Et trist år," kalder Torben Visholm udviklingen.

Alligevel mener JØP's direktør, at pensionskassens højtuddannede medlemmer skal tage udviklingen med ro. JØP har nemlig fortsat betydelige reserver og er langt fra at blive mødt med Finanstilsynets advarende 'gule' eller
'røde' trafiklys.

JØP har trappet sin andel af aktier lidt op i begyndelsen af oktober. Andelen af aktier er øget fra 23 til 25 procent i afdeling 1 og fra 33 til 35 procent i afdeling 2. Om denne bid af formuen skal yderligere op, vil Torben Visholm ikke løfte sløret for.

"Vi følger udviklingen meget tæt, dag for dag," siger Torben Visholm, der understreger, at JØP kan tåle yderligere kursdyk på aktier på mindst 50 procent uden at komme i Finanstilsynets gule lys. Gult lys tænder, når en pensionskasse ikke kan klare et aktiekursfald på 30 procent, en renteændring på ét procent point og et fald i ejendomsværdierne på 12 procent.

Det samlede afkast er i år til dato på minus 1,5 procent i afdeling 1 og minus 6,6 procent i den lidt mere aktietunge afdeling 2. Det gælder pr. 2. oktober og er efter skat. JØP's samlede formue er på knap 35 milliarder kroner. Det svarer til ca. 920.000 kroner pr. medlem i snit.

Siden redaktionens slutning har aktiemarkedet oplevet store rutcheture, og de i artiklen nævnte tal er derfor ikke længere nødvendigvis dækkende, red.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet