Kvindelige advokater: Mindre arbejdstid tak

24-01-2008
6 min.

Ifølge DJØFs lønstatistik for advokater og advokatfuldmægtige arbejder de kvindelige advokater færre timer end deres mandlige kolleger, og langt flere kvinder er også på deltid.

Måske et vink med en vognstang om, at arbejdstid og fleksibilitet er en væsentlig faktor for kvinderne. Og en faktor, der nok skal gøres noget ved, hvis man vil tiltrække kvindelige kandidater, der efterhånden er i klart overtal, men hvor en del vælger branchen fra.

Fast arbejdstid fra 9.00 til 18.00. "Jeg kunne ikke drømme om at arbejde sådan et sted." Kommentaren kommer fra Gita Mogensen, der mangler halvandet år af sit jurastudie. Det er hende selv, der nævner eksemplet med den faste og lange arbejdstid, som er en realitet for en af hendes tidligere medstuderende, der er blevet ansat på et af de store københavnske advokatkontorer.

Men arbejdsuger på op mod 50 timer og ufleksibel arbejdstid skal blive løgn, skal det. Det er en af grundene til, at Gita Mogensen for godt et år siden etablerede et kvindenetværk og en mentorordning for primært de kvindelige studerende på jura i Århus. Hun vil have gjort op med den udbredte holdning om, at en karriere i advokatbranchen er ensbetydende med mange og lange arbejdsdage.

"Der er så mange, der i starten af studiet drømmer om et job i advokatbranchen, men hen ad vejen er der også mange, som vælger den fra igen, fordi det ikke stemmer overens med balancen mellem arbejdsliv og familieliv," siger Gita Mogensen.

Og ja, der er kvindelige jurister, der tænker ligesom Gita Mogensen. I 2007 var 66 procent af kandidaterne fra jurastudierne kvinder, og andelen vokser yderligere de kommende år. Men til sammenligning er det kun 43 procent af de ansatte i advokatbranchen, der er kvinder. Er de dog først ansat, er der noget, der tyder på, at mange af dem ikke finder sig i eller trives med meget lange arbejdsdage. Ifølge DJØFs lønstatistik fra 2007 for advokater og advokatfuldmægtige arbejder en kvindelig advokat 43 timer om ugen i gennemsnit, mens mændene arbejder 47 timer i snit. Hos advokatfuldmægtigene er der dog kun en times forskel i arbejdstiden. Der er også langt flere kvinder, der er på deltid i forhold til mændene - det skal dog tilføjes, at deltid i advokatbranchen ligger tæt på en 37 timers arbejdsuge.

De effektive kvinder

Og så er der også det bemærkelsesværdige, at til forskel fra mændene så vokser kvindernes arbejdstid ikke i takt med, at omfanget af debiteringskrav stiger. På et advokatkontor, hvor kravet er, at mindst 30 af ens arbejdstimer direkte kan sættes på klienternes fakturaer, arbejder de mandlige advokater lidt over 50 timer om ugen i gennemsnit, mens kvindernes arbejdstid stadig ligger på 43 timer i gennemsnit.

"Jamen, det viser jo dybest set, at kvinderne, og typisk dem med børn, generelt set er mere effektive," siger Peter Mejlby, HR- og forretningsudviklingschef hos Lett Advokater.

Og han kan sagtens genkende både forskellen på den gennemsnitlige arbejdstid hos de kvindelige og mandlige advokater, og at det især er kvinderne, der er på deltid. Hvilket også hos Lett i realiteten svarer til en arbejdsuge på omkring 37 timer.

Advokaterne har mulighed for en stor grad af fleksibilitet, siger Peter Mejlby. Men samtidig er det også sådan, at de hos Lett har en bonusordning, der vokser i størrelse i takt med, hvor mange timer man arbejder.

Men hvad med de effektive kvinder? Er en bonusordning, hvor man bliver særligt honoreret for mængden af arbejdstimer, ikke et signal om, at 'rigtige' advokater arbejder stort set i døgndrift?

"Ikke nødvendigvis. Det tydeliggør, hvordan mulighederne reelt er. Vi prøver at gøre det så attraktivt som muligt for alle. Nogle har brug for fleksibiliteten her og nu, mens det for andre, især unge mænd uden familie, nærmest er en livsstil at arbejde meget," siger Peter Mejlby.

Men det er det, der ikke holder, siger Gita Mogensen.

"Det kan bare ikke passe, at man ikke er en god advokat, hvis ikke man arbejder 50 timer om ugen. Og det skal altså været muligt at gøre karriere i advokatbranchen og samtidig stifte familie."

Hun erkender dog, at der klart er blevet en større åbenhed over for fleksibilitet i advokatbranchen.

"Men der sker ikke noget, før kvinderne selv kræver det. Og der er tilsyneladende et stykke vej endnu," siger Gita Mogensen.

Hun peger på, at de i Kvindelige Jurister har haft besøg af fire kvinder, der alle har erfaringer fra advokatbranchen.

"Kun én af dem ville erkende, at der er problemer, og det var hende, der har forladt branchen, fordi hun gik ned med stress. Og ja, det kan godt være, at de andre tre har oplevet markante ændringer i de ti år, de har været i branchen, og de anser de alt for lange arbejdsdage og ubegrænset tilgængelighed som myter. Men sådan oplever vi, der snart er kandidater, det ikke. Vi har nogle helt andre forventninger," siger Gita Mogensen.

Fleksibilitet ikke kun for kvinder

Sten Rode, HR-manager hos advokatvirksomheden Horten, er opmærksom på de forventninger, og han møder dem også. Men han har ikke lyst til at tale om særlige behov og vilkår for kvinder.

"Karrieremuligheder skal ikke være forskellige for kønnene, det vil være rigtig skidt både for virksomhederne og kvinderne. Og jeg er ikke sikker på, at historien vil rose os for at gøre arbejds- og deltid til kvindetemaer. Nej, det handler om at tilbyde udfordringer og vilkår, der passer til den enkelte uanset, køn, alder og faglige ambitioner. Hvis vi vil fastholde og udvikle de bedste, skal vi have en karrieremodel, der kan tilpasses den enkelte."Og de er i den grad opmærksomme på at tiltrække og ikke mindst fastholde talenter hos Horten, siger Sten Rode. Han er også meget fast i mælet, da han svarer på, om det i dag godt kan lade sig gøre at arbejde 40 timer om ugen hos Horten, uden det går ud over karrieren.

"Ja, ja, ja," siger han med eftertryk. "Vi har partnere, der gør det, og her er der altså ingen konkurrence om at være den, der slukker lyset senest."

Men hvad siger han til, at Gita Mogensen fortæller, at mange snart-kandidater vælger advokatbranchen fra, fordi den er kendt for, at her arbejder man solen sort, ellers kan man godt glemme alt om at gøre sig i branchen?

"Hvis det er tilfældet, og de ikke engang seriøst overvejer os som potentiel arbejdsplads, så har vi da en stor udfordring. For i bedste fald er vi i hvert fald bedre end vores rygte. Men så er det jo op til os at bevise, at det ikke bare er tom tale, vi kommer med," siger Sten Rode.

Hos Lett er de også meget opmærksomme på at sende de rigtige signaler, siger Peter Mejlby.

"Jeg tror, der bliver sat ekstra stor fokus på fleksibilitet og individuelle hensyn de kommende år, og det må vi tage hånd om. Men det synes jeg jo også, at vi allerede gør ved at give mulighed for fleksibel arbejdstid og for at arbejde hjemme og også ved at tilbyde alle unge advokater et coachingforløb blandt andet med fokus på en optimal work-life-balance," siger Sten Rode.

Men hvad med Gita Mogensen? Kandidattitlen er inden for overskuelig rækkevidde, og er det så advokatbranchen, der trækker?

"Nej ikke umiddelbart. Men jeg er ikke helt afvisende. Men nu må vi se, om forholdene i advokatbranchen flasker sig, som jeg selv har prædiket."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.