Blokadevåben i brug for første gang i 25 år

24-01-2008
3 min.

DJØF-blokade af rektorstillingerne på gymnasier fortsætter.

Det er 25 år siden, at DJØF sidst har brugt blokadevåbenet i en faglig kamp. Som nogle læsere måske har set omtalt i fynske eller jyske aviser, blokerer DJØF besættelsen af tre stillinger som gymnasierektor på Tornbjerg Gymnasium i Odense, Midtfyns Gymnasium og Horsens Statsskole. Det sker på vegne af de over de 250 rektorer, vicerektorer og øvrige ledere på landets gymnasier, som i 2006 meldte sig ind i DJØF. En voldgift har netop afgjort, at DJØF har retten på sin side til at blokere stillingerne, men arbejdsgiverparten agter ikke at gå i forhandling.

Blokaden skyldes uenighed med Undervisningsministeriet om gymnasierektorernes løn- og ansættelsesvilkår efter strukturreformen. Før reformen var de ansat som statslige eller kommunale tjenestemænd. Efter reformen, hvor gymnasierne er overgået til selveje under staten, skal de ansættes på overenskomstvilkår.

Undervisningsministeriet ønsker, at rektorerne selv forhandler deres løn- og ansættelsesvilkår direkte med bestyrelserne for de selvejende gymnasier. DJØF kræver, at der skal foreligge enten en generel aftale for rektorerne eller en konkret aftale om løn- og ansættelsesvilkårene for den enkelte stilling - altså at fagforeningen har forhandlings- og aftaleretten ligesom for alle andre offentligt ansatte ledere i DJØF. Det har Undervisningsministeriet afvist, hvorefter DJØF har blokeret de ledige rektorstillinger.

"Enkelte gymnasier har kunnet friholdes for blokaden, da de har tilkendegivet, at løn- og ansættelsesvilkår skal forhandles og aftales med DJØF, inden rektor ansættes," forklarer Henrik Witt fra DJØFs sekretariat.

Sagen har stået i stampe siden november, hvor Finansministeriets Personalestyrelse indklagede DJØF for en voldgift om, at blokaden var i strid med hovedaftalen mellem parterne. Voldgiften, som er blevet afgjort her i januar, frikender DJØF: Forbundet har ret til at blokere disse chefstillinger.

"Opmandens kendelse er klokkeklar," siger formanden for Gymnasieskolernes Leder-forening Jørgen Christiansen.

Han er på alles vegne ked af, at det er nødvendigt at fortsætte blokaden. Men i foreningen står man last og brast om linien, understreger han.

"Vi synes, det er flot, at DJØF tager blokadevåbenet frem for vores skyld. For det her en absurd situation. Hvorfor skal vi som de eneste offentlige chefer i dette land pludselig have frataget retten til at lade vores forhandlingsberettigede organisation forhandle for os? Det er at sætte os i en usikker situation, og det er tæt på uansvarligt af Undervisningsministeriet over for skolerne at gøre det."

Voldgiftskendelsen må nu bringe ministeriet til fornuft, fastslår han.

"Jeg forstår godt, at man har villet prøve, om DJØF havde retten på sin siden. Men nu er det afgjort med et klart svar, så jeg glæder mig meget til, at Undervisningsministeriet optager forhandlinger med DJØF. Helst i en rasende fart."

Men det agter arbejdsgiverne tilsyneladende ikke.Fra Undervisningsministeriets side har man ikke ønsket at kommentere sagen overfor DJØF Bladet, men henviser til Finansministeriets Personalestyrelse.

Helene Rasmussen, kontorchef i Personalestyrelsen, siger:

"Voldgiften bringer os ikke tættere på en løsning af sagen. Kernen er, at rektorerne ikke ønsker at indgå overenskomst på det grundlag, som gælder for andre chefer i staten. OK 08 må vise, om der kommer nye åbninger på chefområdet, som kan bringe parterne videre."

Hvis ikke krisen bliver løst, står Grindsted Gymnasium, hvis rektor - iflg. Jyske Vestkysten - er på vej på pension, måske også snart uden leder på grund af blokade.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.