Ryger ud efter kommunal prøvetid

27.6.2008

af

Eva Bøgelund

Flere unge djøfere får afbrudt starten på deres kommunale karriere, inden den er begyndt. Kommunernes ansættelsesprocedure er for lemfældig, mener DJØF.

Kommunerne er et vækstområde for djøfere. Det var det før kommunalreformen, under kommunalreformen og det fortsætter. Men DJØF er begyndt at få en ny type sager ind på bordet: Fejlansættelser, hvor nyansatte - typisk unge og nyuddannede djøfere - får problemer i forbindelse med prøvetiden.

"Det har vi ikke set i det omfang før," siger forhandlingschef i DJØF, Charlotte Thaning.

"Vores indtryk fra disse sager er, at kommunernes ansættelsesprocedure i mange tilfælde er for lemfældig. Ikke i alle tilfælde får man matchet ansøgers kompetencer godt nok i forhold til det konkrete stillingsindhold."

Kommunerne har i de sidste par år været et af djøfernes største vækstområder, og i deres iver for at få ansat den nødvendige DJØF-arbejdskraft kan der være en tendens til, at kommunerne bøjer ansøgernes kompetencer. Man håber så at sige, at ansøger matcher de kompetencer, man drømmer om og taler forbi hinanden, forklarer hun.

"Kommunerne har travlt, og det skal gå stærkt - også med at ansætte. I nogle tilfælde er introduktionen til arbejdsopgaverne heller ikke god nok, og mange akademikere overlades helt til sig selv."

Det er ikke specielt mindre kommuner eller sammenlagte kommuner, som tegner sig for disse sager.

"De forekommer lige så ofte i store og i ikke-sammenlagte kommuner," understreger Charlotte Thaning.

Else Iversen, konsulent i DJØFs Karriere- og Kompetencecenter, siger, at det er meget dårligt rekrutteringsarbejde og en utrolig dyr løsning for arbejdsgiverne.

"Vi oplever blandt dem, det er gået ud over, at de er forvirrede, at de ikke kan forstå, hvad der ramte dem. Og de siger alle, at de har gjort deres bedste, men at instruktionerne var uklare, opgaverne vagt definerede osv.," fortæller hun.

KL har ikke hørt om flere prøvetidsfyringer

Karsten Thystrup, kontorchef i Personalejuridisk Kontor i Kommunernes Landsforening, kan hverken be- eller afkræfte tendensen til, at flere nyansatte djøfere eller andre akademikere får problemer i prøvetiden.

"Det er ikke noget, som vi har fået nogen melding om fra personalecheferne," siger han. Han vil derfor ikke kommentere DJØFs udsagn om, at kommunerne i disse sager har haft en lemfældig ansættelsesprocedure.

I Lundgaard Konsulenterne - en af de garvede operatører på det kommunale marked for bistand ved rekruttering - har de heller ikke hørt om tendensen.

Dorte Justesen, partner i Lundgaard Konsulenterne, understreger, at firmaet kun medvirker ved rekruttering af ledere.

"Men den ene side af sagen er vel, at kommunerne har rekrutteret et stort antal unge akademikere til nye områder i de senere år og på et stramt arbejdsmarked, og så opstår der også flere sager med fejlansættelser," siger Dorte Justesen og fortsætter:

"Den anden side er, at ikke alle kommuner arbejder lige systematisk og bevidst med de redskaber, man har for at afdække og matche kompetencerne i en rekrutteringssituation. Jeg tror, det er et område, som kan opprioriteres i kommunerne. Men jeg tror også, de er blevet mere opmærksomme på det. Både fordi der er arbejdskraftmangel, og fordi en fejlansættelse koster dyrt for begge parter."

Else Iversen fastslår: For dén, det er gået ud over, er det vigtigt at huske: Det er arbejdsgiver, der har været ukvalificeret, ikke dig.

"Det bedste råd er at lægge oplevelsen fra sig, blive klar på sig selv og sine kompetencer og søge videre. Når du er i næste job, kan du godt slette de to-tre måneder af såvel din bevidsthed som dit CV," siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Sundhed
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Udlændinge- og Integrationsministeriets departement
Job
Hillerød Business College U/Nord
Job
Vento Energy Support
ANNONCE