Kommunal fyringssæson

13.6.2008

af

Illustration: Peter Hermann

Illustration: Peter Hermann

Ny tendens: Afskedigelse af djøfere, der er kommet i klemme i kommunalreformen. Ofte sker fyringen i kølvandet på en stresssygemelding.

Da strukturreformen for halvandet år siden trådte i kraft, skete det stort set, uden at en eneste djøfer blev afskediget. Men nu kommer fyringerne tilsyneladende af dem, som er kommet fagligt eller samarbejdsmæssigt i klemme.

I forhandlingsafdelingen i DJØFs sekretariat har man i det sidste halve år fået sager ind om afskedigelser af djøfere i ikke-chefgruppen, som i forbindelse med strukturreformen blev flyttet til nye arbejdsopgaver og eller et nyt arbejdssted.

"Jeg kan ikke sætte tal på. Men det er en type sager, vi ikke har set før fra kommunerne," siger forhandlingschef Charlotte Thaning.

Afskedigelserne sker typisk som kulmination på et længere forløb, hvor medlemmet har kæmpet forgæves med at løse opgaverne eller fungere i dén samarbejdsform eller med dén chef, der er på det nye arbejdsområde. Ofte er det endt med en sygemelding som følge af stress eller andet, forklarer hun.

"Man giver ikke op. Den afskedigede er ofte blevet ved og ved med at prøve at få det til at fungere, indtil vedkommende er blevet kørt helt ned og må sygemeldes."

Mange henvender sig først til DJØF, når afskedigelsen er aktuel.

"Desværre. For så er vi dér, hvor et forsøg på omplacering er blevet meget sværere. Vi skal hentes ind langt tidligere. Det er en god ide at råbe op og søge hjælp noget før," siger Charlotte Thaning.

Til gengæld har DJØF i stort set alle sager forhandlet forbedringer i fratrædelsesvilkårene - ofte betydelige - hjem til disse medlemmer. Det gælder både betydeligt forlængede opsigelsesvarsler og outplacement-ordninger i den dyrere ende.

De afskedigede er typisk i aldersgruppen fra 45 og opefter og med lang anciennitet i de job, de havde før reformen.

KL: Vi har klaret personalekabalen godt

Det er en hård nyser, når man føler, man har arbejdet hårdt og gjort, hvad man kunne, for at nå store arbejdsmængder i en organisering, der måske ikke er den optimale, siger Else Iversen fra DJØFs Karriere- og Kompetencecenter.

Kontorchef i Personalejuridisk Kontor i Kommunernes Landsforening Karsten Thystrup siger, at man i KL ikke kan konstatere en stigning i afskedigelser af djøfere i kølvandet på reformen - og slet ikke på grund af stress.

"Faktisk har både DJØF og kommunerne været meget dygtige til at få personalekabalen til at falde på plads," siger han.

"Vi kan godt genkende, at der har været brugt mange kræfter på at få reformen til at falde på plads - også på medarbejderniveau. Jeg synes, at der generelt er taget ledelsesmæssigt flot hånd om processen, og det er også nødvendigt i en så stor proces. Vi har som sagt ikke set en stigning i antallet af afskedigelsessager blandt djøfere, men det er naturligvis heller ikke alle sager, som KL bliver involveret i."

DJØFs Karriere- og Kompetencecenter har haft flere af de afskedigede djøfere fra kommunerne til personlig rådgivning.

"Når arbejdspladsen kvitterer med en opsigelse i sygdomsperioden, kan man virkelig føle sig kasseret. Så i vores samtaler med medlemmerne lægger vi stor vægt på at finde succeshistorierne og komme væk fra følelserne af skyld, skam og straf," siger Else Iversen.

Der er også ofte tale om belastningsskader, måske stress. Og det må ikke negligeres. Det skal behandles, før man for alvor bliver klar til arbejdsmarkedet igen, understreger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Villum Fonden
Job
KL - Kommunernes Landsforening
Job
Wonderful Copenhagen
Job
Hvidovre Kommune
Job
Djøf
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet