Vælg den rigtige retning

7.3.2008

af

Hvad gør dig glad i dit nuværende job? Og hvad ville du egentlig gerne undvære? Hvad bruger du tiden på? Og hvad kan stresse dig? Enkle spørgsmål, der kan være til stor gavn, når det næste lederjob skal kredses ind.

"Jeg kan hjælpe med at afklare, hvilken vej der er rigtig for hende at gå i hendes næste lederjob," siger Hans-Henrik Eigtved, vicedirektør i Nordea og mentor for Merete Agergaard, der er kontorchef i Miljøministeriet. 

"Der er jo forskellige retninger inden for ledelse. Man kan komme tættere på beslutningsprocessen, blive en mere operationel leder eller måske lede et felt, hvor man ikke selv er den fagligt stærkeste. Det kommer helt an på, hvad man er god til, og hvad der tænder en. Og ved at finde ud af det, kan man afværge nogle bommerter i sit karriereforløb," uddyber han.

Derfor har Merete Agergaard haft lektier for. Mellem første og andet møde har hun besvaret en masse spørgsmål om, hvad hun motiveres af, hendes stærke sider, og områder hun kan udvikle sig på, samt hvad der henholdsvis fremmer og reducerer stress. Det skal alt sammen være med til at tegne billedet af, hvad der skal være til stede i Meretes næste lederjob.

"Man skal finde et job, der gør en glad og giver energi," siger Hans-Henrik Eigtved.

"Første skridt på vejen er derfor at afdække, hvilke elementer et job skal indeholde, og hvordan man er klædt på til det. Næste skridt er så at kigge på de konkrete muligheder."

Et nuanceret billede

Og Merete Agergaard har allerede haft gavn af hjemmearbejdet. Blandt andet har hun fået blod på tanden til at komme et spadestik dybere i forståelsen af sig selv og har fået bevilliget en personlighedstest hos et konsulentfirma.

"Hans-Henriks spørgsmål og personlighedstesten har tilsammen givet mig et mere nuanceret billede af mig selv, og hvordan andre ser mig. Jeg har for eksempel lært, at jeg i høj grad er typen, der fornemmer, hvad der er rigtigt at gøre og er derefter hurtig til at træffe beslutninger. Men jeg skal huske at kommunikere mellemregningerne ud, da det ikke er sikkert, de er helt gennemskuelige for andre," siger hun.

"Jeg fungerer rigtig godt med at være en del af en organisation, og jeg ved, at jeg gerne vil mere ledelse, for jeg kan godt lide at have indflydelse, ansvar og stå i spidsen for projekter og beslutninger."

Merete Agergaard understreger i samme åndedrag, at hun lige nu ikke kan forestille sig et bedre job end det, hun allerede har, men at det er godt at have været gennem en klargøringsproces som denne, når hun en dag skal videre.

Regelmæssighed og motion

Hans-Henrik Eigtved lægger også vægt på de helt lavpraktiske krav, et job på toplederniveau stiller til ens livsførelse.

"Det er et krævende arbejdsliv, hvor man bliver nødt til at leve så regelmæssigt som muligt og også må være indstillet på, at ens fritid bliver rimelig struktureret. Og så skal man holde sig i form. Man skal kunne overskue at dyrke motion i hvert fald to gange om ugen for at holde til det i længden. Ud over det fysiske er det også mentalhygiejne at være 100 procent fokuseret på noget helt andet indimellem," siger han.

Og her har han tilsyneladende ramt et ømt punkt hos sin mentee, for Merete Agergaard synes netop ikke, hun har så meget tid til at dyrke motion i øjeblikket.

"Sidst sagde Hans-Henrik til mig, at hvis man kan prioritere sin tid til at være topchef, så kan man også prioritere sin tid til at dyrke motion. Så jeg skal da helt sikkert ud at løbe, inden vi skal mødes igen," ler hun.

Kommer tættere på

Mentorprogrammet er bygget op, så mentor og mentee kommer fra hver sin organisation, og det giver god mening, synes Hans-Henrik Eigtved.

"Når jeg er mentor internt i Nordea, har jeg et billede af min mentees område, hvad området betyder i banken, og jeg kender måske menteens chef eller chefs chef. Det betyder, at jeg nemt kommer til at se relationen fra organisationens side - som at her har vi et talent, der skal plejes. Med Merete er det anderledes. Jeg ved ikke noget om hendes organisation eller hendes udfordringer på forhånd. Da jeg kun behøver at se verden fra hendes stol, kan jeg gå tættere på, hvor hun selv er lige nu. Og det gør mig mere fri til at danne mig min egen holdning af, hvad der sker omkring Merete," siger han.

Og Merete Agergaard oplever, at det er en gave at få stillet en meget erfaren topchef til rådighed som mentor.

"Hans-Henrik er superdygtig. Vi bruger tiden effektivt, og han er god til at sætte min næse i det rigtige spor. Jeg synes, det er smukt, at han vil dele ud af sin viden, når han selv er nået til et sted i sin karriere, hvor han har en masse at dele ud af. Det er virkelig rørende, at et fremmed menneske på den måde vil bruge tid på at hjælpe mig videre."


Mentee

Merete Agergaard, Kontorchef i Miljøministeriets koncernsekretariat, Personaleansvar for 12 medarbejdere, 39 år

Med i mentorprogrammet fordi: "Jeg vil gerne mere ledelse og håber at komme tættere på, hvad og hvor det skal være."

Mentor

Hans-Henrik Eigtved, Vicedirektør i Nordea-koncernen, Direkte og indirekte ledelsesansvar for cirka 900 medarbejdere, 46 år

Med i mentorprogrammet fordi: "Jeg vil gerne være med til at skabe rammer for, at andre kan udvikle sig. Og så tror jeg, det kan udvikle mig selv, at Merete kommer fra et helt andet område end mit."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet