Kæmper for grøn skattereform

22.2.2008

af

Det Økologiske Råd kæmper for en grøn skattereform, der skal hæve de grønne skatter og afgifter uden at bryde skatteloftet.

"Danmark har allerede taget et betydeligt skridt i den rigtige retning. Cirka ti procent af det samlede skatteprovenu kommer fra grønne skatter. Der medregner vi skatter på energi, på biler - benzin og diesel. Og så skatter på affaldsdeponering, forskellige kemikalier og vand med videre," fortæller Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd. Rådet er en medlemsorganisation, der dels finansieres af deres cirka 1.000 medlemmer, dels af projektpenge. Ud over Christian Ege arbejder otte andre i Det Økologiske Råd. De arbejder for et bedre miljø og fokuserer især på klima, energi, trafik, landbrug og kemikaliepolitik.

Rådet mener, at det er realistisk, at de grønne skatter vokser med yderligere ni procentpoint. "Et af elementerne i den grønne skattereform er at sidestille erhvervsdrivende med private. I dag betaler erhvervsdrivende langt mindre i energiafgifter, end private husholdninger gør. Erhvervslivet betaler faktisk kun CO2-afgift, som er den mindste af energiafgifterne. Når erhvervslivet bringes til at betale de fulde afgifter, stiger deres motivation til at spare," uddyber Christian Ege.

Det Økologiske Råd vil sænke indkomstskatten i samme grad, som de grønne skatter øges. Sænkningen skal kompensere for virksomhedernes merudgifter til grønne afgifter. Det kræver dog, at arbejdstagerne er parate til at opretholde den samme realløn som tidligere. Altså at de betaler mindre i skat, men samtidig også får mindre i løn før skat.

Christian Ege er opmærksom på, at der her ligger en usikkerhed i forhold til overenskomstsystemet, og i hvordan arbejdsmarkedets parter vil reagere.

Tom skattekasse?

De højere grønne afgifter skulle gerne blive et incitament til at forurene mindre. Men hvis forureningen bliver mindre, kommer der vel også færre penge i skattekassen? Christian Ege svarer: "Hovedparten af provenuet for grønne afgifter kommer fra energiforbrug. Det er jo ikke sådan, at vi på en gang holder op med at bruge fossil energi, så staten løber ikke tør for penge over natten, fordi virksomhederne bliver mere miljøvenlige. Det er noget, der kunne ske i løbet af adskillige år. Men det er klart, at vi arbejder på at nedtrappe forbruget af fossil energi, så hen ad vejen må vi lave nogle nye skatteomlægninger."

For at komme nærmere deres mål har Det Økologiske Råd i samarbejde med andre grønne organisationer opfordret til, at der kommer en 'grøn repræsentant' med i regeringens nye skattekommission.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Djøf
Frist 2. okt. 2023
Job
Odense Kommune
Job
Kommune Kujalleq
Job
TACK International A/S
Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet