Teaterspil om offentligt ansattes løn

25.1.2008

af

Læserbrev fra Henrik Herløv Lund, økonom, cand.scient.adm. og medlem af Den Alternative Velfærdskommission.

Et skæbnesvangert tilbagetog

Både DF og S lovede under valgkampen, at der skulle tilføres 5 mia. kr ekstra til offentligt ansattes lønforhandlinger for at sikre velfærden de fornødne hænder.

Men nu har de 2 partier overfor regeringen "nikket til", at der alene bliver tale om at fremrykke de taktreguleringsbeløb, som de offentligt ansatte under alle omstændigheder ville have fået i næste overenskomstperiode.

S og DF har i et fuldt tilbagetog godt og grundigt svigtet ikke bare løfterne til de offentligt ansatte, men - nok så skæbnesvangert - også velfærden.

Økonomisk katastrofesnak har skullet legitimere tilbagetoget

De seneste dage op til denne kovending har været præget af økonomisk - politisk teatertorden: Finansministeriet, Det økonomiske råd, ÓECD, Dansk Arbejdsgiverforening og bankøkonomer har kappedes om at fremmane billedet af en økonomisk overophedning.

Hvis Regeringen selv tog denne "dommedagssnak" alvorligt, havde den for længst aflyst de lovede skattelettelser, der har betydeligt større økonomisk vægt (10 mia. kr.) end de lovede lønforbedringer til offentligt ansatte (5 mia. kr.)

Formålet har i stedet været at skabe en offentlig stemning mod de lovede lønstigninger til offentligt ansatte.

Nu målet er målet nået og vi vil hurtigt se denne økonomiske "katastrofesnak" forstumme.

Tegner ilde for velfærden

Regeringen og Dansk Arbejdsgiverforening må være yderst tilfreds. DA har kunnet give deres ansatte de lønstigninger, som er nødvendige for at kunne tiltrække arbejdskraft. Mens lønningerne i den offentlige sektor får ikke det løft, som er nødvendigt for at gøre ansættelse i det offentlige konkurrencedygtigt i forhold til den private sektor.

Og  regeringen kan fastholde sine 11 mia. krones skattelettelser. De aflyses ikke, men det gør lønstigningerne til de offentligt ansatte til gengæld. Det er altså de offentligt ansatte, som kommer til at betale den økonomiske pris for regeringens skatte-lettelser.

Hermed vil den offentlige sektor få utrolig svært ved at løfte den meget store rekrutteringsopgave de kommende år.  Og velfærden vil i realiteten blive udhulet på grund af mangel på hænder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet