Slip markedskræfterne løs på cheflønnen

11.1.2008

af

Repræsentantskabsmøde i DJØF Offentlige Chefer.

Offentlige Chefer vil af med stillingsnumre, cheflønspuljer og anden central styring, der forhindrer institutionerne i at give den løn, som god ledelse koster. De kræver et helt nyt og fleksibelt lønsystem for lederne.

Det blev slået fast, da repræsentanterne for de 4.500 medlemmer i DJØF Offentlige Chefer før årsskiftet holdt møde.

Lønforskellen til de private chefer er alarmerende, fastslog formanden for DJØF Offentlige Chefer, Per Hansen.

Den offentlige sektor står over for et generationsskifte på lederniveau. Hvis vi også i fremtiden skal kunne tiltrække dygtige offentlige ledere, der kan motivere medarbejderne, er det helt afgørende at gøre op med den meget stramme, centralistiske og ufleksible styring af de offentlige lederlønninger. Det må ikke blive sådan, at kompetente medarbejdere vurderer, at det ikke er sliddet og anstrengelserne værd at blive leder for de småpenge, man får ud af det. God ledelse og god kvalitet koster.

Per Hansen hudflettede blandt andet statens stillingsnummersystem: Finansministeriet fører bog over hver eneste stilling som kontorchef og derover med Rigsrevisionen som kontrollant. Det er et meget forældet system.

I stedet vil Offentlige Chefer i højere grad have markedskræfterne til at virke på den offentlige løndannelse. Derfor er de gået til det statslige forhandlingsbord med et forslag til et helt nyt lønsystem - Kvalitetsløn, som de har døbt det - med større fleksibilitet i løn- og ansættelsesvilkår.

Målet er, at lederne bliver aflønnet blandt andet på baggrund af den kvalitet og de resultater, som de leverer og deres evne til at motivere medarbejderne til at levere god kvalitet til borgerne, forklarede Per Hansen.

Statslige institutioner skal kunne rekruttere og fastholde uden at hente tilladelse fra Finansministeriet i hvert eneste tilfælde. De skal kunne konkurrere på løn og vilkår, ellers stivner hele det statslige system, understregede han.

Selvom friheden i løndannelsen er større i kommuner og regioner, er der også dér behov for en mere fleksibel løndannelse for at sikre bedre muligheder for rekruttering og fastholdelse. Redskaberne til at sikre lønforbedringer skal blandt andet være forbedrede muligheder for ansættelse på kontrakt og for mere fleksibel aflønning med engangsvederlag og resultatløn.

Status for forhandlingerne med Finansministeriet er, at DJØF foreløbig ikke har set en afvisning af forslaget om en ny model for chefaflønning. Men at man selvfølgelig heller ikke er nået frem til en enighed om en konkret model.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Grønlands Selvstyre, Skattestyrelsen
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
Job
Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Job
Århus Statsgymnasium
Job
Grønlands Selvstyre, Departementet for Fiskeri og Fangst
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet