Godt Kermit-år 2008

11.1.2008

af

Lykke & Lotte

Its not easy being green, synger en eftertænksom Kermit fra Muppet Show. Jeg tilhører den generation, der er vokset op med den godmodige frø, og jeg kan sagtens sætte mig ind i Kermits kvaler. Ikke mindst fordi han ofte bliver trynet af Miss Piggy.

Når man slår op på Wikipedia, tolkes sangen ind i 1970ernes amerikanske debat om racediskrimination. Det er lettere at være gul eller rød, synger Kermit, der også føler sig overset, fordi den grønne farve forsvinder i landskabet.

I 2008 vil den fare nu ikke just være overhængende. Klimakampen er blevet intet mindre end en folkesag med Al Gore og isbjørnen Knut som symbolfigurer. Engagementet er for alvor steget, siden FNs klimapanel i 2007 utvetydigt slog fast, at klimaforandringerne er delvist menneskeskabte. F.eks. er politiske partier begyndt at konkurrere om at være mest grønne. En eksponent for dette er formanden for de konservative i Storbritannien David Cameron, hvis slogan er: Vote blue, go Green.

Også virksomheder deltager i den grønne profilering. Fx købte Ford Motor Company sidste år rettighederne til Kermits sang, så man i pausen til årets Superbowl kunne se og høre Kermit reklamere for den nye Ford Escape (den, der kører lidt længere på literen). I Storbritannien har supermarkeder lanceret food miles konceptet, hvor kunden ikke alene hurtigt kan danne sig et billede af pris og kalorier, men også af hvor meget CO2 f.eks. den new zealandske lammekølle har brændt af på vej til køledisken.

Herhjemme er danske universiteter ligeledes i stigende grad begyndt at fokusere på klimaudfordringen ved at styrke uddannelser og forskning og tiltrække studerende og forskere på det område. Universiteter frembringer ikke alene ny viden; de uddanner også fremtidens aktører - lige fra den politiske forbruger til statsministre.

For at vise omverdenen, at der nu satses på klimaområdet søsætter universiteterne i denne tid også en række udadvendte aktiviteter. På Københavns Universitet (KU) har vi f.eks. fået regeringens opbakning til sammen med bl.a. universiteterne Yale, Berkeley, Oxford og Cambridge at organisere en stor klimaforskningskongres i marts 2009. Kongressen vil samle tusindvis af forskere i Bella Center, og den skal udstyre verdens ledere med en værktøjskasse udi bæredygtighed til brug ved FNs klimakonference i november-december.

Som en stor arbejdsplads med mange ansatte og kvadratmeter har vi på KU gjort som så mange andre her i januar, når julemaden og samvittigheden tynger. Vi har taget en dyb indånding og stillet os op på badevægten. Mere præcist har vi iværksat projektet Grøn Campus. Projektet går i al sin enkelthed ud på at optimere energiforbrug og bæredygtige løsninger i bygninger og campusområder. Målet er bl.a. at blive et af Europas grønneste campusområder.

Inden for dette projekt vil vi uden tvivl finde ud af, at der stadig er noget hold i Kermits klassiker - Its not easy being green. Det så vi ikke mindst på Bali, hvor verdens ledere nok kunne enes om, at der skal gøres noget ved klimaudfordringen, men ikke præcis hvornår og hvordan. Heldigvis lykkedes det at få fastlagt en køreplan frem mod FNs klimakonference i København i 2009.

Så ligesom Kermit må vi alle anlægge et grønt frøperspektiv, hvor det gælder om at fjerne hindringerne på vores vej mod 2009. Som f.eks. Miss Piggy og andre griserier. Godt Kermit-år 2008!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet