Detaljernes kvinde

06-09-2007
6 min.

For Margrethe Vestager er vejen til toppen af dansk politik blandt andet gået over en karriere som embedsmand på forskellige poster i Finansministeriet. Kritikere kalder hende for detaljefokuseret.

Hun tager imod i sit kontor i den del af Christiansborg, der hedder Proviantgården. I jeans og røde gummisko ligner Margrethe Vestager ikke en typisk politiker. Det hænger måske sammen med, at sommerferien stadig har tag i det politiske arbejde, hvor mødekalenderen endnu ikke er så tæt pakket, som den bliver det senere på året. For Margrethe Vestager venter den første sæson i spidsen for Det Radikale Venstre, efter at hun den 15. juni blev valgt til politisk leder for partiet.

I dagene efter Margrethe Vestagers tiltrædelse stod de politiske kommentatorer i kø for at karakterisere den nye 'midterdronning'. Et af de gennemgående skudsmål var, at hun - sammenlignet med sine partilederkolleger - går op i de små detaljer, når der forhandles politisk. Og det er ifølge hende selv ikke helt ved siden af:

"Det kan godt være, at jeg går meget op i detaljen, men for mig at se er det langt fra en ulempe i et embede som politisk leder eller som ordfører for et tungt område, som for eksempel uddannelse, at have evne til og interesse for at sætte sig ind i detaljen. På en måde skylder man de interessenter og de områder, som man som lovgiver er med til at opstille regler for, at man hører efter og er i stand til at forstå deres sag. Det kan man ikke uden at gå ind i detaljen," siger hun.

Djævlen og detaljen

Som tidligere minister og embedsmand kender Margrethe Vestager alt til at sidde på den 'anden side af bordet' i politiske forhandlinger og er bekendt med embedsmændenes rolle og efterfølgende genvordigheder med at føre uklare politiske forhandlingsresultater ud i livet: "Som politiker gør man embedsmændene en kæmpetjeneste ved at være omhyggelig med, hvad det er, man aftaler politisk, siger hun og forsætter: "Hvis vi er konkrete og præcise og har gennemtænkt, hvad det er, vi vil, bringer vi ikke embedsmændene i en situation, hvor de skal træffe politiske afgørelser i forbindelse med implementeringen af politiske aftaler. Dermed kommer embedsmændene ikke til at skulle stå til ansvar for politiske beslutninger, som politikerne selvfølgelig rettelig skal tage ansvaret for. Det sker dog desværre alt for ofte, at vi ikke er grundige nok og har overset væsentlige problemstillinger. Djævlen ligger som bekendt i detaljen," siger Margrethe Vestager.

Elitær

Da Margrethe Vestager den 15. juni 2007 blev ny leder for Det Radikale Venstre, var politiske kommentatorer og mange andre hurtigt ude med bud på, hvilke forventninger man kunne have til den nye radikale leder. Én af dem var sociologen Henrik Dahl, der også i dag stiller spørgsmålstegn ved, om hun kan overbevise vælgerne om, at hun brænder nok for at gøre en forskel:

"Jeg tror, det kan blive en svaghed for hende, at man ikke rigtig kan blive klog på, hvad hun for alvor brænder for. Hvorfor er hun politiker? Hvorfor er det vigtigt, at det bliver hendes tanker og ikke alle mulige andres, der nyder fremme i Folketinget? Hvorfor gider hun stå tidligt op om morgenen og arbejde så sent, at øjnene løber i vand, for den relativt dårlige løn, man får i Folketinget? Det har jeg aldrig kunnet blive klog på. Og det er en skam, for det er sådan noget, der lige giver det sidste," siger han.

Venstres tidligere spindoktor Henrik Qvortrup har tilsvarende karakteriseret Margrethe Vestagers stil som "lidt arrogant, lidt bedrevidende, lidt elitær" og opfordret hende til at "appellere lidt bredere og skrælle en lille smule af de der elitære og halvarrogante manerer væk."

"Noget af den kritik kan jeg selvfølgelig lære noget af - det tror jeg, er den eneste konstruktive måde at håndtere det på," siger Margrethe Vestager, der er meget bevidst om, at der i rollen som politisk leder ligger en særlig kommunikationsmæssig udfordring: "Jeg er helt med på, at det er vigtigt at være synlig og være klar i sine budskaber. Jeg tror dog ikke på politik som underholdning. Jeg er sikker på, at en saglig stil vil vinde hos vælgerne. En stil, hvor de bedste argumenter vinder. Derfor er jeg heller ikke typen, der udvisker skellet mellem privatpersonen og politikeren Margrethe Vestager. Mit privatliv skal være netop det. Privat," siger hun.

Mærk verden

Som størstedelen af de radikale folketingsmedlemmer har Margrethe Vestager en akademisk uddannelse. Analyser viste for nylig, at der er en stadig større kløft mellem uddannelsesniveauet i befolkningen og uddannelsesniveauet blandt medlemmerne i Folketinget, der har en overrepræsentation af højtuddannede i forhold til befolkningen. Det faktum bekymrer dog ikke Margrethe Vestager, der ikke opfatter det som et hverken demokratisk eller politisk problem.

"Jeg tror, at mange af de danskere, der kan lide politik og som interesserer sig samfundsforhold, i dag vælger at få sig en videregående uddannelse. For 40 år siden var den sociale arv så meget stærkere, at de måske blev håndværkere eller maskinarbejdere i stedet, inden de blev valgt i Folketinget. Det er vel en udvikling, som sker løbende, og det er der en helt masse fornuftigt i. En god uddannelse kan aldrig være et problem i sig selv," understreger hun.

Derimod kan hun godt frygte en anden kløft mellem de folkevalgte og den danske befolkning. Selvom det ikke er et udtalt krav, at man forlader papirdyngerne på sit Christiansborgkontor, er det af afgørende betydning for opbakningen til det politiske system, at det sker i praksis, mener Margrethe Vestager:

"Vi skal som folketingsmedlemmer passe på, at vi ikke forskanser os på Christiansborg. Vi har jo motionscenter, kantine, restaurant, bibliotek, posthus og kiosk på Christiansborg og kan let leve et isoleret liv hér. Og oplever befolkningen et isoleret og lukket folkevalgt niveau, tror jeg, at mange vil vende sig mod systemet - med en faldende politisk opbakning og deltagelse som en truende konsekvens. Det ser jeg som lagt mere farligt end forskelle i uddannelsesniveau."

Ja tak til djøfere - i begrænsede mængder

Mangfoldighed i medarbejdersammensætning ligger også Margrethe Vestager på sinde, når hun vurderer, hvem der skal ansættes hos hende og Det Radikale Venstre:

"De fleste mennesker har jo en mangfoldighed af kompetencer i sig. I nogle tilfælde har vi brug for 'djøf-kompetencer' - for generalister, der kan overskue store stofmængder. I andre tilfælde har vi brug for teknikere med stor faglig viden. Under alle omstændigheder skal man være klar over, at vi er en politisk organisation - vi arbejder på et sagligt grundlag, og holdningerne er det, som driver. Det skal man kunne lide. Måske adskiller vi os her fra for eksempel embedsapparatet i ministerierne, hvor de rene faglige kriterier typisk vil være udgangspunktet for ansættelse," siger hun. "På den anden side kan man også som embedsmand brænde for det faglige indhold - uden at det bliver til politik. Sådan har jeg i hvert fald oplevet mange, mange medarbejdere i centraladministrationen," slutter hun.

CV for Margrethe Vestager

2007-Formand for Det Radikale Venstre

2001-2007: MF for Det Radikale Venstre, næstformand for den radikalegruppe1998-2001: Undervisningsminister

1998-2000: Kirkeminister

1997-1998: Sekretariatschef i Økonomistyrelsen

1995-1997: Direktionssekretær i Økonomistyrelsen

1993-1995: Fuldmægtig i Finansministeriet

1993: Diverse studiejobs, blandt andet underviser i nationaløkonomi og hjemmehjælper

1993: Cand.polit. fra Københavns Universitet

1986: Matematisk/musisk student fra Varde Gymnasium

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.