Synlig vind i verden

23-08-2007
2 min.

Energisektoren verden over er primært politisk drevet. Derfor åbnede vindmølleproducenten Vestas sidste år et kontor for Governmental Relations. Kontoret sørger for, at Vestas er synlig for verdens politiske beslutningstagere.

Vindenergi kan ikke konkurrere på rene markedsvilkår i kampen mod de traditionelle energiformer som olie, gas og kul. Blandt andet fordi udbyderne af de fossile brændstoffer ikke i fuld udstrækning betaler for den forurening, de laver. Derfor er det nødvendigt med politisk velvilje til at indføre støtteordninger for vindteknologierne. Vestas overvåger energimarkederne nøje og slår til, når verdens politikere og embedsmænd tager beslutninger om ændringer i deres landes energipolitik. Både for at få dem til at give subsidier, men også fordi energisektoren som et hele stort set er politisk drevet kloden over.

"Grunden til det er, at energi er infrastruktur, og et samfund kan ikke fungere, hvis man ikke har en ordentlig energiinfrastruktur. Dog har man fundet ud af, at der er et behov for en vis privatisering og konkurrence udbyderne imellem. Man begynder derfor at åbne op for privatisering, men det er altså en proces, der tager lang tid," fortæller Peter C. Brun, der er chef for Vestas' afdeling for Governmental Relations.

"Når vi har identificeret, at der er noget, som vi skal være med i og tage os af, så laver vi en kampagnestrategi for, hvordan vi kan prøve at påvirke den givne situation. Typisk sætter vi nogle møder i stand og taler med nogle beslutningstagere. Det er bedst at mødes med folk direkte. Vi sender selvfølgelig også breve til politikere og andre aktører, som vi ønsker at inddrage," siger Peter C. Brun.

De største spillere

Visse energimarkeder er forretningsmæssigt mere interessante end andre.

"EU har historisk set været verdens største marked for vindenergi, og er det stadigvæk. Men ser vi på væksten, så er det nordamerikanske marked det største marked i 2006 og ser også ud til at blive det i 2007. Tredje regionale område, der er interessant, er selvfølgelig Kina og Indien, hvor hele energiefterspørgslen nærmest vokser eksplosivt. De har brug for at kigge på vindenergi som en løsning - ikke bare af miljømæssige grunde, men simpelthen for at få den kapacitet og elektricitet de har brug for," fortæller Peter C. Brun.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.