Dokumentationsjungle

21-06-2007
2 min.

Selvstændige i dagpengeklemme.

Udover at det ikke er sjovt at måtte opgive den virksomhed, man har knoklet som en vild for at få op at køre, kan der vente andre ubehagelige overraskelser efterfølgende. DJØF bliver ofte kontaktet af medlemmer, der er blevet nødt til at opgive deres virksomhed af den ene eller anden grund, men som ikke kan få dagpenge den dag, de endeligt har drejet nøglen rundt.

I øjeblikket fører DJØF en sag for et 60-årigt medlem, der lukkede sin virksomhed sidste sommer, men som ikke opfylder det såkaldte arbejdskrav. Det betyder, at selv om hun har lagt mange arbejdstimer i sin virksomhed, kan hun ikke dokumentere en omsætning, der er stor nok. Ergo kan hun ikke få dagpenge og er blevet nødt til at sælge sit hus for at kunne leve, fortæller Signe Svane, konsulent i DJØFs forhandlingsafdeling.

DJØF møder også en hel del medlemmer, der ikke kan få dagpenge, fordi det er svært og i nogle tilfælde kan tage uendelig lang tid at dokumentere, at deres virksomhed vitterlig er ophørt, siger Signe Svane.

Og ja, det kan volde medlemmerne store vanskeligheder at dokumentere, at de rent faktisk ikke driver deres virksomhed længere, medgiver faglig leder i AAK, Marianne Kolind. Hun forklarer, at myndighedernes krav til dokumentation ofte virker meget omstændeligt, men udgangspunktet er, at for at få dagpenge skal medlemmet være ledigt. Det betyder, at medlemmerne skal bevise, at det ikke bare er midlertidigt, de er holdt op med at arbejde i deres egen virksomhed. Medlemmet skal for eksempel sende dokumentation for, at virksomheden er afmeldt alle offentlige registre og at virksomhedens lokaler, driftsinventar og driftsmidler er solgt eller opsagt. Samtidig skal det fremgå af Erhvervs- og Selskabsstyrelsens hjemmeside, at virksomheden er ophørt.

DJØF er blevet kontaktet af et medlem, der ikke kan få dagpenge, fordi netop Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ved en fejl ikke havde fået opdateret deres hjemmeside og det dermed ikke fremgik, at medlemmets virksomhed var ophørt.Men hvad kan man gøre for, at medlemmer, der i mange tilfælde er hårdt presset økonomisk, nemmere kan få deres dagpenge?

"Det er svært at komme med nogle gode råd til, hvordan medlemmerne skal ruste sig mod dokumentationsjunglen, for der er tale om konkrete vurderinger fra sag til sag", siger Marianne Kolind og fortsætter, "det er under alle omstændigheder en god idé at henvende sig til AAK, så snart man har overvejelser om at afhænde eller nedlægge sin virksomhed".

Uanset hvad, er det er i hvert tilfælde værd at gøre opmærksom på, at man ikke bare lige kan dreje nøglen om fra den ene dag til den anden og regne med, at der så venter én dagpenge. Rigtig mange bliver nemlig overraskede over, hvor store konsekvenser det har, siger Signe Svane, der i øvrigt efterlyser nogle mindre rigide dokumentationsregler.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.