DJØF i front for kvalitet

07-06-2007
2 min.

DJØF-kommentaren.

Regeringen inviterede sidste eftersommer til debat om kvaliteten i den offentlige sektor. Den skulle koncentrere sig om de store serviceområder - børnepasning, ældreomsorg og sygehusene.

DJØF var som faglig organisation ikke placeret i centrum af de tre kerneområder, men valgte tidligt at spille ud med nogle afgørende emner for hele den offentlige sektor uanset kvalitetsreformen: Belastningerne i arbejdsmiljøet, hvor et dårligt psykiske arbejdsmiljø desværre viser sig stadig mere markant i billedet og manglende råderum for ledelse i den offentlige sektor. Da der så i foråret blev inviteret til 3-partsdrøftelser om tværgående emner, var vi mere end parate. DJØF fik derfor også mulighed for at besætte den ene af ACs to pladser i 3-partsudvalget.

Mange af vore medlemmer slås med arbejdsvilkår og arbejdsbyrder, der tillader stress og andre negative elementer i det psykiske arbejdsmiljø. Det går ikke at individualisere problemerne. Det er og bliver et fælles ansvar, at der er medarbejdere og kolleger, der bukker under for et urimeligt arbejdsmiljø.

Derfor er det vigtigt at få det psykiske arbejdsmiljø med i den tilrettelæggelse af arbejdet med arbejdsmiljøet, som foregår. Og derfor er det vigtigt, at der bliver et forpligtende fokus med inddragelse af medarbejdernes repræsentanter. Det er ikke nok med handlingsplaner. Det er alvoren i opfølgningen, der er afgørende. Jeg forventer et resultat på dette område under drøftelserne.



Tilsvarende er mulighederne for at udøve god ledelse vigtig for alle vore medlemmer. Her er problemet i den offentlige sektor, at de senere år har budt på en overvældende mængde ny regulering. Både metoder og dokumentationskrav har fastlåst ledernes muligheder for at være ledere. For at kunne udvikle organisationen sammen med medarbejderne, for at kunne prioritere og for at kunne delegere. Kort sagt - at kunne arbejde frem mod den bedste opgaveløsning for borgerne.

Ledelsesudfordringerne i den offentlige sektor løses ikke med et snuptag. Regeringen har bebudet en ledelsesreform. For DJØF handler en reform om bedre regler, der efterlader plads til ledelse, om uddannelse af ledere, der fleksibelt bygges oven på den hidtidige uddannelse, og om klog evaluering af ledere. Her kan 3-partsdrøftelserne bringe os på vej, og så håber DJØF, at vi også efterfølgende kan have et konstruktivt samarbejde med regeringen om de bedst mulige rammer for god offentlig ledelse.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.