Spyt sladrer om stress

10-05-2007
1 min.

Jyske djøfere spytter for at hjælpe stressforskerne

Omkring 4.500 offentligt ansatte i Århus Kommune og Region Midtjylland har afleveret en spytprøve i en af de største videnskabelige stressundersøgelser nogensinde. Pointen er at jagte forekomsten af stresshormonet kortisol i spyttet.

I alt har 10.000 ansatte i Århus Kommune og Region Midtjylland fået et brev med et spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø og helbred og trivsel - plus to små rør med vattamponer, som de skal tygge på i et minut om morgenen og et minut om aftenen. Forskerne prøver at få svar på, om stress kan føre til sygelig træthed eller depression, og om man bliver syg af stor arbejdsmængde, manglende indflydelse, følelsesmæssige belastninger eller organisationsændringer.Der er tilsammen 65.000 medarbejdere i Århus Kommune og Region Midtjylland, så det er langt fra alle, der har fået testen tilsendt. Foreløbig er 4.500 svar ud af 10.000 mulige ikke dårligt, men forskerne har brug for en endnu højere svarprocent for at kunne løse stressens fysiologiske gåde. Så nu er der sendt 5.000 rykkere ud.

Undersøgelsen er navngivet Prisme-projektet og er et samarbejde mellem de arbejdsmedicinske institutter i Herning, Århus og Glostrup, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Center for Psykiatrisk Grundforskning.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.