Jura i Norden

10-05-2007
1 min.

Danske jurister tjener mere end nordiske fagfæller.

I modsætning til vores nabolande er jura blevet et kvindefag i Danmark. 54 procent af alle danske jurister er kvinder mod 44 procent i både Norge og Sverige. Det viser tal, som det norske fagblad Juristkontakt har indhentet i de tre nordiske lande.

Tallene viser også, at de danske jurister tjener væsentligt mere end både deres norske og svenske fagfæller. Således tjener en dansk jurist, der blev kandidat i 1993, i gennemsnit 690.000 kroner om året, hvis de arbejder i den private sektor, og 490.000 kroner, hvis de er offentligt ansatte. I Norge er tallene henholdsvis 608.000 og 440.000 norske kroner, mens de svenske jurister må nøjes med henholdsvis 560.000 og 400.000 kroner - svenske vel at mærke.

Det er ikke bare et økonomisk incitament, der umiddelbart kunne afholde en dansker fra at søge job hos vores skandinaviske broderlande - og især Sverige. I Danmark er man som privatansat garanteret fem ugers ferie og ofte mere, i Sverige fem uger, mens de i Norge må nøjes med fire ugers ferie. En offentligt ansat jurist i Danmark er også sikret en uges ekstra ferie i forhold til fagfællerne i Norge og Sverige.Arbejdstiden er nogenlunde den samme i de tre lande - små fyrre timer i den offentlige sektor og omkring 43 timer i gennemsnit i den private sektor. Lønstatistikken fra Foreningen af Advokater og Advokatfuldmægtige i DJØF viser dog, at juristerne på de danske advokatkontorer i gennemsnit arbejder 46 timer om ugen.

Når det gælder arbejdsløshed blandt juristerne, ligger Danmark lige midt imellem Sverige og Norge. I Sverige er den på 4,5 procent, i Danmark på to procent, og i Norge er den helt nede på 0,6 procent.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.