Et skridt frem - og to tilbage

10-05-2007
2 min.

DJØF-kommentaren.

I alle dele af DJØF arbejder vi med arbejdskraftens mobilitet. Mellem den private og den offentlige sektor, mellem medarbejder- og lederfunktioner, mellem kommuner og staten og for de arbejdssøgende også grænserne for omfanget af den faglige og geografisk mobilitet, som kræves af dem.

Regeringen plejer at tale varmt for arbejdskraftens mobilitet. Men nu er der noget, der ikke stemmer. For regeringen har fremsat en forslag, der lovliggør og dermed udbreder adgangen til virkelig at sætte medarbejderne på stand by på den arbejdsplads, de er på. Det bliver lovligt - og nu i alle brancher - at aftale mellem to eller flere virksomheder, at deres medarbejdere ikke ansættes i de andre virksomheder.

Medarbejderne kan ikke gøre indsigelse. De kan ikke kræve sig betalt for den begrænsning, der pludselig bliver sat for deres videre arbejdsliv. Selv om deres kontrakter derved bliver dramatisk ændrede, kan de heller ikke betragte sig som opsagte. Lovforslaget gør én ting bedre - medarbejderne skal nu vide, at de er omfattet af et jobkartel. Men det er jo nærmest at gøre grin med voksne og velkvalificerede mennesker at fortælle dem om et indgreb i deres arbejdsliv, som de intet kan gøre ved.

Mange har vel lyttet eller læst om denne udvikling i dagspressen og undret sig. Men de færreste har prøvet det på egen krop. Problemet er, at langt flere i fremtiden vil blive udsat for den indgribende oplevelse at få at vide, at der er lukket et antal døre for dem i deres karriere. Og så er det jo for sent at reagere på et lovforslag - så er det for længst blevet til lov.I DJØF Privat kender vi disse jobkarteller. Ikke så mange, for hidtil har de været hemmeligholdte for de omfattede medarbejdere. Men de er der, og der vil vise sig mange flere, når de skal oplyses til medarbejderne i fremtiden. De vil komme i alle medlemsgrupper, når medlemmerne gør det fornuftige, alle taler om - viser deres mobilitet på arbejdsmarkedet.

Det er urimeligt for den enkelte, det går ud over, og det er urimeligt for arbejdsmarkedet og samfundet. Vi vil derfor opfordre alle til at gøre indsigelse imod denne helt uacceptable udvikling. Og til de medlemmer, der møder jobkartellerne - søg rådgivning hos DJØF. Vi kan opbygge et erfaringsgrundlag, der gør det umuligt for lovgiverne at opretholde en lovgivning, der skader medarbejderne og samfundets dynamik.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.