DJØF-netværk i udlandet

10-05-2007
5 min.

Der står ildsjæle bag DJØF-klubberne i udlandet. Både menige medlemmer og dem, der driver klubberne, bruger ekstra kræfter ved siden af en travl hverdag for at mødes med fagfæller.

Det tager hende mere end en time at køre fra Long Valley i staten New Jersey ind til Manhattan. På slemme dage med megen trafik er det halvanden. Alligevel kører cand.scient.pol. Hanne Ankersen med største fornøjelse turen ind til The Big Apple, når det vel at mærke er DJØF- klubben, der kalder. Ikke fordi det at møde andre danskere trækker så meget. Bevares, det er da hyggeligt, men dét behov, og sit sociale behov i øvrigt, får hun dækket på anden måde. Efter seks år i det amerikanske har hun nemlig både danske veninder, bosat i USA, og amerikanske veninder.  

Det er mere det faglige, der trækker den store Dodge til centrum af New York, hvor klubben holder både bestyrelsesmøder og de fleste af sine arrangementer.

"Det giver en anden form for snak, når det er fagfæller, man er sammen med," siger Hanne Ankersen. "Man bliver udfordret mere intellektuelt. Vi taler ikke så meget om forholdene derhjemme, eller om at vi savner leverpostej. Vi er alle sammen optagede af det spændende i at være i et andet land, og af alle de forhold man skal sætte sig ind i som udlænding. Selvfølgelig er det rart at være sammen med nogle, der har samme kulturelle baggrund som en selv. Der er jo en særlig indforståethed, som er rar. Men for mig er den fælles faglige baggrund lige så vigtig."

I det centrale New York er der faktisk andre muligheder for at mødes med danskere. Sømandskirken er den mest kendte, og her har Hanne Ankersen flere gange deltaget i - og haft glæde af - sociale arrangementer. Men hun føler ikke, samværet dér opfylder hendes faglige behov, ligesom Sømandskirken heller ikke altid vil opfylde behovet for kontakt for andre djøfere.

"De har en aften om ugen, hvor de samler danskere i området. Men det er mest unge au-pairs, der kommer. Og de fleste af de andre arrangementer er rettet mod familier. Så hvis man kommer herover som enlig djøfer, måske sidst i tyverne eller først i trediverne, har man ikke så meget tilfælles med de andre, der møder op i Sømandskirken. I DJØF-klubben derimod har man mulighed for at netværke og for at hjælpe hinanden både arbejdsmæssigt og privat."

Udvidet horisont

Hanne Ankersen er menigt medlem i bestyrelsen i den to år gamle klub. Udover at passe sin familie og sine studier på det lokale college, nyder hun at være med til at sætte arrangementer i søen, andre kan have glæde af. Samme motivation har formanden, Pernille Wichmann Christensen. Til daglig er hun konsulent i et management konsulentfirma. Ved siden af har DJØF ansat hende til at drive New York klubben.

I opstartsfasen betød det cirka 20 timers ekstra arbejde om ugen. Nu tror hun, det ligger på fem til ti timer. "Det er det, jeg bruger mine weekender og aftener på," fortæller Pernille Wichmann Christensen. "Men jeg har altid været fagligt aktiv, i min studietid også i DJØF, så det føltes naturligt at kaste mig over denne opgave, da jeg flyttede til New York, og muligheden opstod. Arbejdet med klubben giver mig meget på et personligt plan. Jeg får udvidet min horisont ved at høre om, hvad andre laver. Samtidig kan jeg lide at have indflydelse på at skabe spændende arrangementer, og jeg kan lide at arbejde med netværk, at mødes i kraft af en fælles  faglig baggrund."

Hun og bestyrelsen har ikke ligget på den lade side siden opstarten. Udover cirka ni bestyrelsesmøder årligt, stabler de typisk omkring otte arrangementer på benene. Det har blandt andet været om jobsøgningsprocessen på amerikansk, om danske iværksættere, der har slået sig ned i USA og om immigrations- og visaregler, men også sociale arrangementer som en applepicking trip og servering af sjove drinks på toppen af en skyskraber.

"Der er forskellige behov, vi skal dække," siger Pernille Wichmann Christensen. "Der skal være noget for dem, der lige er ankommet. De har både et socialt behov og et behov for en masse information om amerikanske forhold. Så skal der være noget for dem, der har været her i lang tid, og som måske ikke skal hjem igen. Det er en udfordrende gruppe, for de har som regel et veludviklet netværk i forvejen. Men det lykkes os at få fat i flere af dem med arrangementer om særlige lokale forhold eller med foredrag af spændende personligheder - som da den nye generalkonsul fortalte om sin tid i Irak. Endelig er der dem, der er på vej tilbage til Danmark. De har brug for en opdatering på danske forhold, så de er rustede til at komme hjem til det danske arbejdsmarked."

Mange arrangementer

Den første DJØF-klub så dagens lys tilbage i 2000 i Bruxelles, og den trives stadig i bedste velgående. Hver sjette uge samler klubben som regel mellem 40 og 50 personer, der alle er djøfere eller ansatte i DJØF-lignende jobs.En konsulent er ansat på deltid til at støtte bestyrelsen og arbejdsgrupperne og til at styrke netværket generelt. "Vi har primært politiske og faglige arrangementer," forklarer den afgående formand Mette Vadstrup Madsen, som har været med i bestyrelsen i tre år. Hun afslutter nu sit job i Bruxelles som EU policy analyst i en britisk brancheorganisation. Hun har brugt cirka fire timer om ugen på DJØF-klubben. "Den hyppige frekvens af arrangementer er et resultat af en meget dynamisk og aktiv bestyrelse, der har mod på og energi til at kaste sig ud i mange og meget forskellige arrangementer," siger Mette Vadstrup Madsen og fortsætter:

"De politiske arrangementer handler i sagens natur ofte om emner, der relaterer sig til aktuelle Europa-politiske emner. Det kan også være emner, der er aktuelle i Danmark, og hvor vi inviterer debattører fra Danmark til at give deres indlæg. Vi har i de seneste to år haft stor succes med at afholde faglige arrangementer såsom kompetenceudvikling og stresshåndtering samt forberedelsesforedrag til støtte for de medlemmer, der ønskede at deltage i optagelsesprøverne til at blive ansat ved EU-institutionerne. Her i foråret har vi sat fokus på rekrutteringsprocesser i henholdsvis Belgien og Danmark samt nye tendenser inden for ledelsesstrategier," slutter Mette Vadstrup Madsen.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.