Djøfisering på energiens motorvej

12-04-2007
2 min.

Djøfiseringen af energisektoren skrider frem med stormskridt i disse år. Og det er en helt naturlig udvikling, når tekniktunge områder bliver liberaliseret, mener direktør for Energinet.dk, Peder Østermark Andreasen.

Elektroner og gasmolekyler skyder høj fart på energiens motorveje - de godt 1.500 kilometer højspændingskabler og 860 kilometer gasrør på kryds af Danmark, så folk ikke kommer til at mangle strøm og varme. Også hos ejeren af energimotorvejene, Energinet.dk, foregår tingene i et raskt tempo, for som aktør på et nyliberaliseret område er der kul på forandringsprocesserne.

Energisektoren er kort sagt under forandring i disse år, og vi har kun lige set begyndelsen, mener direktør for Energinet.dk, Peder Østermark Andreasen. "Vi er stadig i starten af den omstrukturering, der sker, når man liberaliserer en hel sektor," uddyber han og peger især på en større internationalisering af energimarkedet og dermed flere fusioner i de kommende år.

Det er godt nyt for djøfere med interesse for at betræde nyopdyrket jord, for erfaringen er, at andelen af akademikere stiger i kølvandet på liberalisering af tekniktunge områder, som før har været domineret af ingeniører. "Det sker, fordi klassiske discipliner som økonomistyring, ledelse og kommunikation, som djøfere behersker, får en væsentlig større betydning på et liberaliseret marked," forklarer Peder Østermark Andreasen. Af Energinet.dk´s 475 medarbejdere er der i dag omkring 200 akademikere, og andelen er stigende, fortæller direktøren, som selv er uddannet økonom.

Synergi for fremtiden

Den tendens gav anledning til visse gnidninger, da Energinet.dk i Fredericia så dagens lys for et par år siden med forsyningssikkerheden og et velfungerende marked for energi i Danmark som de vigtigste opgaver. Men efter Peder Østermark Andreasens opfattelse har medarbejderne i dag indset, at der er behov for alle kompetencer. "De mest fremragende løsninger, vi finder, opstår typisk efter et samarbejde mellem folk med teknisk, økonomisk og markedsmæssig indsigt," fremhæver han og nævner nogle nye gaslagerprodukter som eksempel.

Et frugtbart, kreativt samarbejde på tværs af faggrænser er også afgørende for at kunne stå distancen på et internationaliseret energimarked med mange nye opgaver, som en videnintensiv virksomhed som Energinet.dk kan byde ind på. Og fremtidsudsigterne er lyse, mener direktøren. "Energiområdet er i stærk vækst, og da vi i Danmark er relativt foran på en række områder omkring marked, liberalisering og udbygning, kan vi påvirke vores udenlandske kontakter."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.