DJØF - fagforeningen for dem, der har!

26-04-2007
4 min.

Læserbrev fra Lars Jørgensen

Ja, det kunne være DJØF's slogan. I det følgende vil jeg komme med nogle meget få eksempler på, hvorfor jeg foreslår, at DJØF får ovennævnte slogan.

Mens der for eksempel er masser af kurser for dem, der er i arbejde, er der praktisk talt ingen for arbejdsløse. Nu kan DJØF argumentere med, at mange af de udbudte kurser, hvis ikke alle, er åbne for alle medlemmer. Det er dog nok de færreste arbejdsløse, der kan betale op til flere tusinder kroner for et kursus. For et par år siden sendte jeg en mail til Lars Demant Hansen fra DJØF, hvor jeg netop pointerede denne, i mine øjne, problematik. Men, jeg hørte overhovedet ikke fra vedkommende, ikke en gang et "Tak for din mail"!

Det er også bemærkelsesværdigt, at Mogens Kring Rasmussen i sit svar til Thomas Poulsen (DJØF bladet nr. 04 2007) overhovedet ikke nævner de arbejdsløse med så meget som ét ord, men eksplicit nævner grupper, der har arbejde eller er studerende. Hele tonen i svaret er med udgangspunkt i, at én DJØF'er selvfølgelig har job - men sådan er virkeligheden ikke!

På det seneste har der også været fokus på netværk fra DJØF's side. Ja, men for hvem? For erhvervsaktive selvfølgelig.

Jeg har selv været en meget hård tid igennem som arbejdsløs. Efter at have søgt relevant arbejde i en periode på 4 ½ år, hvor jeg blandt andet arbejdede som telefonsælger og anlægsgartner, var jeg sidste forår langt nede under gulvbrædderne og skulle kæmpe for bare at overleve - bogstaveligt talt. Derfor kontaktede jeg min fagforening, idet jeg var blevet påmindet om, at den sikkert ville støtte mig i nogle psykolog timer. Jeg fik dog at vide af DJØF, at de normalt kun støtter med gratis psykolog timer til medlemmer, der er i arbejde!!! Og det på trods af, at jeg som arbejdsløs ikke havde særlig mange penge og mentalt var fuldstændig slidt op, efter at have modtaget det ene afslag efter det andet.

I august 2006, efter 5 års søgen, får jeg endelig arbejde! De 5 år har dog slidt mig så meget op, at jeg har svært ved at tro på, at jeg har arbejde, ikke bare bliver fyret og kan derfor ikke leve mig ordentligt ind i arbejdet. De 5 år rider mig som et mareridt. Derfor kontakter jeg DJØF igen vedrørende psykolog timer, ud fra devisen om, at nu har jeg jo arbejde og burde være berettiget selvom min situation ½ år tidligere faktisk var meget værre. Og ganske rigtigt - denne gang får jeg tildelt psykolog timer. Jeg forstår ikke, hvordan I kan være det bekendt - at fordele hjælpen på den måde!

Desværre har jeg kun dårligt at sige om DJØF - bortset fra et par flinke medarbejdere. DJØF er desværre gennemsyret af at være en fagforening for dem, der har. På trods af at jeg nu har arbejde og er en af dem, "der har" har jeg bestemt ikke glemt, hvordan det var at være arbejdsløs - og heller ikke, hvor lavt DJØF prioriterer de arbejdsløse.

Derfor har jeg også endelig taget konsekvensen heraf og meldt mig ud.

Med venlig hilsen
Lars Jørgensen


Svar

Kære Lars JørgensenVi ved godt i DJØF, at det er svært at være arbejdsløs, og at det ofte er forbundet med store personlige omkostninger. Ikke mindst i en tid, hvor konjunkturerne buldrer af sted, og ledigheden styrtdykker. Dertil kommer, at ledige er spundet ind i et net af regler og kontrolkrav, der let kan give en følelse af magtesløshed. Vi prøver faktisk at påvirke og kritisere unødvendige og stigmatiserende regler. Det gjorde vi senest i forbindelse med Velfærdsforligets stramninger af rådighedskontrollen.

Og vi giver en række servicetilbud til ledige. Både lavere kontingent, lokaler med pc'ere m.v. i de store byer, som medlemmerne kan bruge til jobsøgning og møder - og også en række aktiviteter med jobperspektiv. Det drejer sig for eksempel om karriereafklaring, jobsøgning og CV-kurser. Det drejer sig om netværk og kurser, der har til formål at skabe nye job i små og mellemstore virksomheder. Nogen gange står vi selv for tilbuddene. Andre gange samarbejder vi med de øvrige AC-organisationer om aktiviteter. Det er LVU Konsortium A/S og Akademikerkampagnen udtryk for. Senest er vi gået sammen med AAK om jobmatch for ledige, og om et projektforløb, der opkvalificerer langtidsledige til at blive certificerede projektledere. Det har foreløbig haft en jobeffekt på over 70 %. Så DJØF er også en fagforening for ledige. Og vores mål er at skabe balance på arbejdsmarkedet.

Det er rigtigt, at DJØF har mulighed for at tilbyde medlemmer med arbejdsrelaterede problemer som for eksempel stress og udbrændthed et antal timer hos en erhvervspsykolog. Vi er opmærksomme på, at ledighed kan påvirke selvværd og udløse store personlige og sociale problemer for den enkelte. Derfor overvejer vi i øjeblikket, hvordan vi kan udvikle og målrette vores tilbud over for de ledige. Vores tilbud skal passe bedst muligt til den situation, som omgivelserne stiller de ledige over for.

Venlig hilsen
Mogens Kring Rasmussen
direktør i DJØF

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.