Civile rådgivere på job i Bagdad

12-04-2007
3 min.

En ny styringsenhed med op til ti rådgivere skal i løbet af 2007 etableres i Bagdad for at hjælpe de irakiske myndigheder.

'Fagligt dygtige og mentalt klar til en udfordring ud over det sædvanlige', lyder jobbeskrivelsen fra Udenrigsministeriet, som vil undersøge muligheden for at udlicitere driften af styringsenheden til et privat konsulentfirma.

Samtidig med at Danmark trækker militære tropper hjem fra Irak, sender Udenrigsministeriet op til ti civile rådgivere den anden vej i et forsøg på at hjælpe det irakiske regeringsapparat med at genopbygge Irak til en nogenlunde funktionsdygtig nation.

"Det er irakerne, der har bedt om vores hjælp, og det falder godt i tråd med den øvrige civile og humanitære indsats, vi siden 2003 har leveret i hovedsageligt det sydlige Irak," siger Marie-Louise Wegter, fungerende kontorchef i Udenrigsministeriets Mellemøstkontor.

Det er inden for områder som planlægning og budgetstyring, der mangler kompetencer i den irakiske administration. Selvom der er penge nok til den irakiske genopbygning, har det tidligere været fremme, at ikke alle penge når ud til projekterne i de irakiske provinser - blandt andet på grund af dårlig planlægning og budgetkontrol.

De første fire rådgivere er allerede sendt til Bagdad for at arbejde med blandt andet landbrug og menneskerettigheder. I løbet af 2007 får de følgeskab af yderligere et antal kolleger.

"Vi drøfter i øjeblikket med irakerne, hvor det vil være mest optimalt at placere dem," siger Marie-Louise Wegter. Udover landbrugs- og menneskerettighedsområdet kunne det være områder som polititræning, miljø, energi og transport.

Personlig sikkerhed i top

Selvom den nye styringsenhed tilknyttes den danske ambassade i Bagdad og placeres i den forholdsvis sikre Grøn Zone, må de enkelte rådgivere påregne jævnligt at skulle gå på arbejde i Rød Zone, hvor de irakiske ministerier har til huse. De vil derfor blive beskyttet af specialstyrker fra Forsvarsministeriet.

"Sikkerhed er selvfølgelig noget, vi i et tæt samarbejde med Forsvarsministeriet prioriterer højt, så der vil være personbeskyttelse til alle rådgivere, forsikrer Marie-Louise Wegter. Hun medgiver, at kommende kandidater til jobbet dels skal have de faglige kvalifikationer i orden, dels være mentalt parate til at arbejde under usædvanlige forhold.

Generelt har volden, og den elendige forfatning som det irakiske embedsmandsapparat var i efter Saddam Husseins fald, været skyld i, at den civile genopbygning er gået langsommere, end den danske regering havde forventet."Man kan sige, at udgangspunktet nok har været lidt ringere, end vi troede, det ville være. Dels har ødelæggelserne været større, og dels har sikkerhedssituationen i dele af landet bevirket, at flere veluddannede eksilirakere ikke er vendt tilbage i det omfang, alle havde håbet. Desuden er en del irakere flygtet til nabolandene. På den anden side er det vores erfaring fra Basra, at der stadigvæk er masser af dygtige irakiske partnere, der er parate til at løfte opgaverne. Derfor har den danske genopbygningsindsats indtil videre kunne gennemføres nogenlunde efter planen," siger Marie-Louise Wegter.

Som noget nyt undersøger Udenrigsministeriet i øjeblikket, om man skal udlicitere rekrutteringen af nye rådgivere samt hele rådgivningsopgaven til et privat konsulentfirma. Noget man kun tidligere har prøvet med dele af et landbrugsprogram.

"Det er primært et spørgsmål om effektiv ressourceanvendelse, og rådgiverne kommer selvfølgelig til at referere til Udenrigsministeriet og relevante danske fagministerier," siger Marie-Louise Wegter.

Der er ikke sat tidsfrist på, hvor lang tid rådgiverne skal arbejde i Bagdad.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.