Udryd Rip-Rap-Rup-systemet

08-03-2007
3 min.

Kvinder vil lige så gerne være ledere som mænd. De søger bare ikke jobbene. Hvis man vil have kvindelige ledere, må personalepolitikken derfor tænkes om. Det var Nykredits første erfaringer med mangfoldighedsledelse.

Skal kvinders chefpotentiale i spil, kræver det en gennemgang af en arbejdsplads' personaleudvikling fra A - Z. For kvinder og mænd vil lige gerne være ledere, men det kræver nytænkning at få kvinderne til at søge chefjobbene. Det viser DJØFs undersøgelser, og det har man lært hos en af landets større DJØF-arbejdspladser, Nykredit.

Her stødte man i 1995 netop på dette dilemma. Nykredit havde godt nok lige dele mænd og kvinder ansat, men under 14 procent af cheferne var af hunkøn.

"Vi kunne ikke forstå det, for der var ikke nogen umiddelbar forklaring på det," siger vicedirektør Birgitte Bruun.

Ved en grundig gennemgang af problemet fandt man i Nykredit ud af, at det heller ikke var lysten til lederjobbene, der manglede. Blandt både mænd og kvinder havde cirka en tredjedel chefambitioner. Derfor fik kreditvirksomheden undersøgt, hvorfor kvinderne så ikke også kom opad på karrierestigen.

En grund var for eksempel, at der skete en ubevidst sortering i medarbejdernes udviklingssamtaler. Mændenes gik ofte med at tale om karriere, mens kvindernes tit forløb med at tale om, hvordan det gik med både at have job og børnefamilie. En anden grund var, at lederjob typisk blev besat efter Rip-Rap-Rup-systemet: En mandlig leder udpegede som regel en anden mand til at være sin efterfølger. En tredje grund var, at kvindernes karrierekurve ofte knækkede, når de kom tilbage fra barsel.

Alle får plads til lederambitioner

Det er der siden blevet ændret på. Koncernen har nu blandt andet tjeklister, så alles udviklingssamtaler, uanset køn, også kommer omkring for eksempel lederambitioner. I en overgangsperiode var der også krav om, at der skulle være en lige kønsfordeling på virksomhedens før-lederforløb, og virksomheden laver nu opdateringsplaner for kvinder, der kommer tilbage fra en lang barsel, så de hurtigt indhenter deres kollegaer. Endelig kan enhver, der er usikker på sit lederpotentiale, få lavet en uforpligtende vurdering af sin profil, inden de søger et chefjob. Noget især kvinder har benyttet.

Ikke kun et spørgsmål om køn

En af dem, der har nydt godt af et af Nykredits talrige initiativer, er advokat Annelise Warrer. Før-lederforløbet overbeviste hende om, at hun ikke skulle vente med at søge en lederstilling.

"I stedet for at fortælle mig selv: 'Så gammel er jeg heller ikke - de skal nok have en, der er mere erfaren', har jeg nu i stedet sagt: 'Selvfølgelig kan jeg det'," fortæller den nyudnævnte leder for compliance-afdelingen, der holder øje med, at koncernen overholder gældende lov."Vi antog, vi gik glip af noget og var især bange for at gå glip af talentpotentiale. Så langt hen ad vejen var det en ren økonomisk betragtning," siger vicedirektør Birgitte Bruun om årsagen til, at Nykredit i sin tid gik i gang med projektet.

Samme økonomiske betragtninger har i dag fået virksomheden til at indse, at den førhen direkte frastødte sine ældre medarbejdere. Det er der i dag også blevet ændret på, og sidste skud på stammen er, at Nykredit ser på, om de er gode nok til at ansætte folk fra etniske minoriteter.


Konkurrence om mangfoldighed

Arbejder du på en arbejdsplads, hvor I har gjort noget særligt for at skabe lige muligheder for alle? Så kan I indtil den 15. marts tilmelde jer konkurrencen om årets pris for mangfoldighed. Læs mere ved at klikke på linket i boksen til højre.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.