Kandidat i medgang - kandidat i modgang

23.3.2007

af

Djøferne er meget omstillingsparate, når konjunkturerne falder. Det viser en ny undersøgelse blandt kandidater fra henholdsvis 1997 og 2002.

Djøferne læner sig tilsyneladende ikke tilbage og venter på bedre tider, når konjunkturerne skifter. Nej, de handler og tænker alternativt. Netværkene kommer i brug, antallet af uopfordrede ansøgninger stiger, og allerede i studietiden bliver der sat hårdt ind på CV-pleje. Det viser undersøgelsen 'Højtuddannedes veje fra uddannelse til beskæftigelse', som Rambøll Management har gennemført for Akademikernes Centralorganisation blandt godt 4.000 akademikere, der dimitterede i henholdsvis 1997 og i 2002. En årgang 1997, der kom ud til højkonjunkturer og et bugnende jobmarked, og en årgang 2002, der stod som nyslåede kandidater, netop som regeringen havde bebudet et ansættelsesstop i staten, og konjunkturerne begyndte at bøje i den forkerte retning.

De dårlige jobmuligheder kom nærmest som et chok for årgang 2002. Da de begyndte på studiet, var jobmulighederne lyse, og de havde også været tilskuere til, at årgangene lige over dem ikke havde haft de store vanskeligheder med at få det første job - til og med havnede de ofte i drømmejobbet. 

Og pludselig stod de nye kandidater fra 2002 så der. Der var ingen stillinger at søge i staten, og de store advokatkontorer havde lige ansat fuldmægtige i hobetal et halvt år forinden, så her var der heller ikke meget at komme efter.                        

I modgang

Jannie Hellmann Strømberg husker det således: Et halvt år før hun blev færdig som jurist, var hun meget fortrøstningsfuld. Det så lovende ud, for mange fra årgangen over hende blev tilbudt et job, inden de overhovedet havde deres kandidattitel i hus. Hendes egen drøm var en fuldmægtigstilling på et advokatkontor, og hun begyndte så småt at kigge efter stillingsannoncer. Men så kom ansættelsesstoppet i staten, og de store advokatkontorer holdt også kraftigt igen med rekrutteringen, og der blev rigtig langt imellem drømmejobbene.

"Jeg havde et godt gennemsnit og en del studierelevant arbejde, og jeg havde ikke tidligere bekymret mig over, om jeg kunne få et job, når jeg blev kandidat. Derfor kom det bag på mig, at jeg ikke blev tilbudt job, og jeg fik pludselig en lille smule ondt i maven," fortæller Jannie Hellmann Strømberg.

I medgang

Det så noget anderledes ud for Anne Voss Winkler. Hun er også jurist, men kandidat fra årgang 1997 - en tid, hvor man først og fremmest gik efter drømmejobbet. For hende var det finanssektoren, der trak, da hun også havde en uddannelse som bankassistent i bagagen. Og allerede et halvt år inden hun blev kandidat, blev hun opfordret til at søge en stilling i Danske Banks juridiske afdeling, som hun siden takkede ja til.

"Det var en fryd. Jeg skulle ikke tænke på jobsøgning og kigge stillingsannoncer, jeg kunne bare koncentrere mig om at blive færdig," fortæller Anne Voss Winkler.

Det lykkedes da også Jannie Hellmann Strømberg at få et job en måned efter, hun var blevet kandidat - endda et drømmejob som advokatfuldmægtig, efter hun dog havde bredt sit søgefelt ud til andre brancher og til det offentlige.

"Det nåede ikke at blive slemt for mig, men når jeg mødtes med nogle fra min årgang, fandt jeg ud af, at det ikke var alle, det var gået så nemt for. Nogle havde ikke fået arbejde endnu, andre var flyttet langt efter et job, og de færreste havde fået drømmejobbet."

Men Jannie Hellmann Strømberg nåede hverken til de uopfordrede ansøgninger, til storforbrug af netværket eller til at søge stillinger uden for sit fagområde. Ifølge AC-undersøgelsen ligger det meget godt i tråd med de generelle tendenser for en årgang i medgang og en årgang i modgang.

Drømmene først

Fællestrækket for årgang 1997 og 2002 var, at de alle i første omgang gik efter drømmejobbet. Men i takt med at ledighedslængden steg for en del af kandidaterne fra årgang 2002, jo bredere søgte de i forhold til brancher og delvist også geografisk. Antallet af uopfordrede ansøgninger steg også. 28 procent af årgang 1997 sendte uopfordrede ansøgninger af sted, mens 34 procent fra årgang 2002 brugte den ansøgningsform.

Og så kom netværkene i brug. I 1997 fik en femtedel job gennem deres netværk, mens det gjaldt for en tredjedel af kandidaterne fra 2002. De slog også til, selvom det måske ikke var drømmestillingen, de fik tilbudt, og en forholdsmæssig større del af dem havnede også i en tidsbegrænset stilling. Blandt de akademiske kandidater fra 1997 fik 62 procent fast job mod 48 procent fra 2002. Begge forhold er formentlig også med til at forklare, hvorfor kun omkring en tredjedel af kandidaterne fra 1997 forlod deres første job inden for et år mod næsten halvdelen af kandidaterne fra 2002.

Jannie Hellmann Strømberg var jo så heldig, at hun rent faktisk begyndte i sit drømmejob, men mange af hendes tidligere medstuderende har skiftet indtil flere gange. At hun også selv siden har deponeret sin advokatbestalling og er blevet fuldmægtig i Miljøstyrelsen er en anden sag, der blandt andet handler om arbejdsvilkår, men også om at hun gerne ville arbejde med den lovgivende del af juraen.

CV pleje

Både Jannie Hellmann Strømberg og Anne Voss Winkler har haft et meget bevidst fokus på deres CV allerede under studiet. De havde begge flere former for studierelevant erhvervserfaring og også udlandsophold på deres CV, da de blev kandidater.

AC-undersøgelsen viser også, at en bevidst opmærksomhed på CV'et allerede under studietiden lønner sig, og det er noget, som især djøferne har taget til sig. 85 procent af de djøfere, der har haft studiejobs, fik deres første job som kandidater, inden der var gået seks måneder, mens det kun gjaldt for 69 procent af dem, der ikke havde haft studiejob. Og fokus på CV'et er i det hele taget blevet skarpere. 35 procent af de akademiske kandidater fra 1997 tilkendegiver, at de havde studiejobs for at forbedre deres jobmuligheder. I 2002 var tallet røget op på 48 procent.  

Alt i alt kan det konkluderes, at årgang 2002 på trods af svære vilkår har klaret sig fint igennem modvinden. Det skyldes, at de har været omstillingsparate, at de ikke har været kræsne i deres jobønsker, og at de har sat tidligt ind med CV-opbygning og netværksdannelse allerede i løbet af studietiden.

Lige nu ser jobmarkedet meget lovende ud, men der er klart inspiration at hente for kommende årgange, der også vil opleve at komme ud i modvind.

Download hele undersøgelsen via linket øverst til højre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet