Bognyhed om kompetenceudvikling

22-03-2007
2 min.

Et stemningsbillede af den statsansatte videnmedarbejder.

Kvalifikationer kan defineres som at være rigtig god, mens kompetence er at være god til det rigtige. Man kan også sige, at man er kvalificeret, uanset i hvilken retning kvalifikationerne går, mens kompetencebegrebet forudsætter, at man kan det, man skal.

Definitionen her er hentet fra et samlesæt på to - gratis - bøger om videnmedarbejdere og kompetenceudvikling i staten. Et team af forskere og konsulenter med tilknytning til Copenhagen Business School har fulgt et kompetenceudviklingsprojekt, der løber i perioden 2004-2007 og omfatter BioCentrum-DTU, CVU Storkøbenhavn, Danmarks Miljøundersøgelser og Vejdirektoratet. Bag projektet står det statslige Efteruddannelsesudvalget for Langvarigt Uddannede, ELU.

Den ene bog formidler erfaringer og resultater fra hver af de fire involverede institutioner.

Den anden bog giver et generelt billede af videnmedarbejderen i staten med hovedvægt på, hvordan man som videnmedarbejder påvirker og påvirkes af kompetenceudvikling. Det er ifølge professor Henrik Holt Larsen, der har været tovholder og pennefører på bøgerne, så vidt vides første gang, der er tegnet et sådant stemningsbillede af den statsansatte videnmedarbejder.

Blandt bogens mange pointer er, at statsinstitutioner i kraft af deres samfundsopgaver har unikke muligheder for at skabe kompetenceudvikling på jobbet, men at nogle af statens karakteristika - for eksempel nul-fejl syndromet - lægger loft over mulighederne for og lysten til at lære på jobbet.Videnmedarbejdere udgør en unik ressource, men kan være svære at stille tilfredse - og udsætte for ledelse. Eksempelvis har en statsinstitution brug for en række forskellige typer af videnmedarbejdere, men det er ikke altid, at de selv ønsker at tilhøre disse kategorier.

Bogen konstaterer, at det er svært at skabe arbejdsforhold og udviklingsmuligheder for videnmedarbejdere, der er tilfredsstillende for både medarbejder og institution, men der er ikke noget alternativ.

De to bøger 'Kompetenceudvikling i fire statsinstitutioner - erfaringer fra et aktionsbaseret projekt' og 'Kompetenceudvikling og videnmedarbejdere i staten - praksis, problemer og perspektiver' kan bestilles gratis hos Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling via mail til sckk@sckk.dk.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.