Solistens tilbud: Mig og mit netværk

22-02-2007
2 min.

Djøfere, der går solo, kan vinde meget ved at udvikle deres virksomheder gennem netværk. Det har antropolog Tina Wilchen Christensen erfaret som selvstændig i nogle år.

For Tina Wilchen Christensen var det ikke bare lige sådan at få begyndt på et professionelt netværk. Det vil i første omgang sige at løfte røret og ringe til fremmede for at mødes, udveksle erfaringer og få nogle tips. Men det var præcis, hvad der skulle til for at udvikle sig i en gunstig retning, fortæller hun og nævner et eksempel, hvor hun skulle skrive om etniske ældre. Via forskellige mennesker bliver hun henvist til en ansat i Århus Kommune, der var godt inde i emnet.

"Efter mange overvejelser ender det med, at jeg kontakter ham for at mødes og får rigtig mange nyttige oplysninger, input og relevante referencer med derfra," siger hun.

Tina Wilchen Christensen er 38 år, uddannet i social antropologi fra Oslo Universitet og lever af at analysere menneskers adfærd, blandt andet hvorfor vi gør noget andet, end vi siger, at vi gør. Hun har i kortere perioder arbejdet i Mellemøsten, og i Danmark har hun haft forskellige projekter for kommuner og ministerier som selvstændig i sin virksomhed Humanculture. Her arbejder hun i dag på fuldtid, tjener mere end hun kunne som lønmodtager og nyder de selvstændiges privilegier: frihed og selvbestemmelse. Næste trin i udviklingen er at få flere opgaver i Mellemøsten og uden for Europa i øvrigt, forklarer hun.

Netværk giver andre typer opgaver

Selvom det virkede banalt at ringe til en ansat i en kommune for at få nogle tips, så var det en barriere, hun skulle overvinde. Dels fordi hun frygtede, at et møde hurtigt kunne ende som hyggeligt kaffeslapperas i stedet for et professionelt møde, og dels fordi hendes henvendelse måtte være træls for dem, hun kontaktede. Men i dag tænker hun anderledes:

"Jeg vil jo også gerne selv give noget til dem, der henvender sig til mig for at få hjælp, og jeg ved, at jeg kan få noget igen den anden vej samtidig eller senere," siger hun.

I dag har Tina Wilchen Christensen et stort netværk og faste samarbejdspartnere, som hun trækker på, når hun skal løse opgaver, der går ud over, hvad hun selv kan - og vil - løse. Det betyder, at hun kan kaste sig over andre typer, større og mere alsidige opgaver end tidligere, selvom hun stadig kun er sig selv i virksomheden. Fleksibiliteten, som netværket giver hende, har desuden skærpet indholdet af det arbejde, hun udfører: "Man skal ikke blive ved med at lave ting, du ikke er særlig god til. Ja, du kan spare penge ved det, men din tid er meget bedre brugt på det, der interesserer dig, og som du er god til, end på at sætte dig ind i alt mulig nyt, hvor du ikke arbejder effektivt."  På den måde får kunderne også en bedre ydelse end ellers, forsikrer hun og understreger:

"Virksomheden er ikke bare mig, men mig og mit netværk."

Læs andre artikler fra DJØF Bladet om selvstændige djøfere via links til højre på siden. Og få mere at vide om selvstændiges netværk i DJØF-regi gennem linket 'netværk og sparring'.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.