Djøfere er dygtige korridorpolitikere

22-02-2007
2 min.

DJØF-tillidsrepræsentanter oplever størst indflydelse gennem uformelle fora.

DJØF tillidsrepræsentanter oplever i høj grad, at de har indflydelse på de beslutninger, der træffes på arbejdspladserne. Det gælder i de forskellige formelle organer, de sidder med i som tillidsrepræsentanter, men den største grad af indflydelse oplever de gennem uformelle fora.

"Alle tillidsrepræsentanter, der vil have indflydelse, skal være dygtige til det uformelle. Uanset om man er politolog eller portør," siger professor Jørgen Steen Madsen fra Forskningscenteret for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

Og tilføjer: Det er klart, at akademikerne, og da især djøferne, ofte er tæt placeret på ledelsen, og det gør det alt andet lige nemmere. Djøfere og ledelsen taler samme sprog.

Udviklingskonsulent Sara Vergo har som DJØF- og AC-tillidsrepræsentant i den nye Næstved Kommune lige været igennem en ren mødemaraton i forbindelse med kommunalreformen, og det er langt fra slut endnu.

"Ja, jeg oplever bestemt, at jeg har indflydelse. For eksempel har vi fået så megen flekstid som overhovedet muligt."

Men den slags er ikke noget, man lige skærer til med cheferne op af en dørkarm. Her er vejen at gå ind og være aktiv i de relevante arbejdsgrupper.

"Der blev nedsat rigtig mange arbejdsgrupper hos os, og man får rigtig meget indflydelse ved at være aktiv i at skrive med på de oplæg, der skal leveres."

Men hun genkender også, at djøfere er gode til at bruge de uformelle kanaler. Det er en løbende proces, hvor man hele tiden har ting i spil og dyrker dem, der har indflydelse, også mellem møderne. Man træffer ingen beslutninger, men man sender lige en mail eller prøver noget af på hinanden.

"Det er jo lige præcis dét, som DJØF gør meget ud af at undervise os i på deres glimrende kurser for tillidsrepræsentanter!"

"Djøferne er gode - og de bedste - til at skabe sig indflydelse," siger Næstveds kommunaldirektør, cand.scient.pol. Jens Christian Birch.

De er tæt på ledelsen, de er velargumenterede, og de mestrer ofte netværksdannelse og alliancebyggeri. Og så har de oftest en positiv kritisk tilgang til udvikling af arbejdspladsen, her kommunen, også i de relationer, hvor de har mulighed for indflydelse på ledelsen, siger han.

Sara Vergo tror også, at det hænger sammen med, hvad for en type person, man er."Men vi djøfere er gode på den måde, at vi er ikke så bange for at sige noget til cheferne. Og vi er gode formidlere."

De fleste djøfere er trænede i at skabe sig indflydelse i organisationen, og som tillidsrepræsentanter opnår de ofte kompetencer, der til forveksling ligner førlederuddannelse og talenttræning, siger Jens Christian Birch og tilføjer:

"Sara Vergo er et godt eksempel på en sådan tillidsmand."

Jørgen Steen Madsen påpeger, at tillidsrepræsentanter er i en evig rollekonflikt med dobbelt forventningspres. Medlemmerne forventer at få deres interesser entydigt varetaget. Og ledelsen, at de skaffer ro og et godt samarbejde.

"Derfor er det altid meget sundt, hvis medlemmerne holder lidt øje med, hvad tillidsrepræsentanten går og laver, så det ikke bliver for indspist."

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.