Ytringsfrihed ikke med i kodeks for ledelse

15.11.2007

af

Justitsministeren skrev sidste år, at de offentlige ledere bør fremme debatkulturen. Men det har de to nye kodeks for offentlig ledelse ikke med.

'Debat og åbenhed bør fremmes internt på den enkelte arbejdsplads. Her spiller ledelsen en væsentlig rolle for, at der skabes en kultur, hvor det er både legitimt og velset, at man viser interesse for og debatterer arbejdspladsens forhold - herunder at man på konstruktiv vis påpeger eventuelle kritiske forhold'.

Sådan står der til slut i den 'Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed', som justitsministeren sendte ud i september sidste år. Men det står der ikke noget om i en ny kodeks for ledelse i kommuner og regioner, som Væksthus for Ledelse - et samarbejde mellem de kommunale arbejdsgivere og lønmodtagerorganisationer - er på vej med. De 11 punkter i kodeksen er skrevet af 50 ledere, som i fællesskab har skullet definere, hvad god ledelse er for dem.

"Det kunne godt have været med," siger afdelingschef i KL Lars Holte, der er formand for bestyrelsen for Væksthus for Ledelse.

"Men fordi noget ikke er med her, betyder det ikke, at lederne ikke har fokus på det. Jeg tror, der er rigtig mange ledere, som tænker meget på ytringsfrihed. Men meningen med denne kodeks er ikke at være et regelsæt eller en facitliste. Meningen er, at den skal være et værktøj til refleksion. For eksempel kan punkt ni: 'Jeg skaber rum for refleksion og understøtter nytænkning' sagtens give anledning til, at en ledergruppe tager en diskussion om ytringsfrihed med medarbejderne, hvis det er det, der er behov for."

I kvalitetsreformen tales der meget om medarbejderdreven innovation, og Lars Holte er da også enig i, at det giver anledning til at understrege, at det hører med til god ledelse at skabe en åben debatkultur på arbejdspladsen.

"Jo, specielt de steder, hvor man rent faktisk har brug for at få skabt sig en kultur for at sige ting højt. Forudsætningen for medarbejderdreven innovation er selvfølgelig en åben dialog om, hvad der ikke virker, og som man skal have fat i og gøre bedre. Men arbejdspladserne er jo forskellige. Derfor er jeg begejstret for den nye kodeks, fordi den skaber rammer om god ledelse uden at give ét bestemt facit."

Ros fra Finansministeriets departementschef

Departementschef i Finansministeriet Christian Kettel Thomsen, der er formand for Forum for Offentlig Topledelse, roser initiativet i Sundhed & Omsorg i Århus Kommune.

"Det er rigtig godt. Vi har brug for en åben og tillidsfuld debatkultur blandt medarbejdere og ledere på de enkelte arbejdspladser i den offentlige sektor, fordi konstruktiv kritik er helt afgørende for, at den offentlige sektor kan udvikle sig," siger han.

Men heller ikke i den kodeks for god offentlig topledelse på ni bud, som en større gruppe topledere fra stat, amter og kommuner på bedste tværfaglig vis skrev for to år siden i regi af Forum for Offentlig Topledelse, er ytringsfrihed med.

"Du har ret i, at ytringsfrihed ikke direkte er nævnt. Men jeg er ikke helt enig i, at det ikke er en del af kodeks. Anbefaling nummer ni lyder: 'Du værner om den offentlige sektors legitimitet og de demokratiske værdier'. Og en af de mest centrale af de demokratiske værdier må vel siges at være ytringsfrihed. Så på den måde synes jeg, at det forholder sig til spørgsmålet om ytringsfrihed - om end på et mere overordnet plan."

Samtidig påpeger han, at Personalestyrelsen i juni i år sammen med KL og Danske Regioner udgav vejledningen 'God adfærd i det offentlige'.

"Der giver vi nogle klare anvisninger i forhold til spørgsmålet om ytringsfrihed, som er rettet til såvel medarbejdere som chefer. De råd, vi giver i vejledningen, ligger ganske tæt på initiativet i Århus Kommune."

For tyndbenet

Hvad siger direktør Hosea Dutschke fra Sundhed & Omsorg i Århus Kommune til, at ytringsfrihed og åben debatkultur for eksempel ikke står direkte i den nye kodeks for ledere i kommuner og regioner?

"Det er lidt for tyndbenet. Dér burde man have været mere skarp. God ledelse skabes jo der, hvor medarbejderne tør sige noget. Så kommer de konstruktive ideer netop frem."

Åbenhed bør være en fast bestanddel i enhver organisations ledelsesgrundlag, tilføjer han. Og det burde i princippet være en del af enhver leders job- og personprofil og noget, som ledere bliver målt på - på en passende og konstruktiv måde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ledige stillinger

Job
Erhvervsministeriets Departement
Job
Dommerudnævnelsesrådet
Job
Roskilde Handelsskole
Job
Økonomistyrelsen
Job
Social- og Boligstyrelsen
ANNONCE

Kommentarer

Vær den første til at skrive en kommentar
Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarsporet