Vi halter bagud på internationalisering

15-11-2007
2 min.

Den herskende danske selvforståelse om, at vi klarer os ganske godt i et internationalt perspektiv, har med DJØFs nye internationale undersøgelse fået et skud for boven.

Det konkluderer en evaluering af undersøgelsen, som Formidlingscenteret - et privat konsulentfirma med speciale i evaluering - har gennemført for DJØF

DJØF-undersøgelsen er den første større danske undersøgelse, der systematisk kortlægger en række forhold ved det akademiske arbejdsmarked set i internationalt lys, fastslår centret. Og den viser, at vi på en lang række områder halter bagud i forhold til øvrige lande. 'Sat på spidsen kan man sige, at undersøgelsen viser, at der ligger en lang og nok besværlig vej forude, hvis man skal leve op til Globaliseringsrådets anbefalinger', skriver centret.

Undersøgelsen består af fire delundersøgelser, som sætter fokus på hver sit aspekt:

Den første, 'Danmark set udefra', består af interviews med internationale offentlige og private virksomheder i udlandet. Den viser, at man i Danmark er snævert fokuseret på egne lokale forhold. Det gælder også danske akademikere, som er kendetegnet ved at fravælge den internationale karrierevej.

Den anden del, 'Verden set fra Danmark', bygger på interviews med offentlige og private virksomheder. Den viser, at der mangler politik for udstationering - både når medarbejderne tager ud og vender hjem.

Den tredje er en spørgeskemaundersøgelse blandt 573 private og offentlige organisationer. Den viser blandt andet, at de ofte mangler en strategi for videndeling af internationale erfaringer.Den fjerde er en spørgeskemaundersøgelse blandt 585 djøfere, som arbejder eller har arbejdet i udlandet. Den viser, at mange af dem oplever, at de sættes tilbage i karrieren efter et internationalt jobforløb.

Formidlingscenteret fastslår, at der først og fremmest er behov for en langt mere bevidst og strategisk satsning fra både offentlige og private virksomheders side - meget internationalt potentiale finder ikke tilstrækkelig anvendelse, fordi forståelses- og handlerammen først og fremmest er snæver dansk. Og DJØFs undersøgelse samtidig peger på en række metoder og fremgangsmåder, som kan bruges for at styrke internationaliseringen og nyttiggøre de internationale kompetencer. DJØF arbejder nu på en international handlingsplan.

DJØFs internationale undersøgelse er gennemført i samarbejde med Rambøll Management og er støttet af Den Europæiske Socialfond med cirka en halv mio. kr. Find den ved at klikke på linket i boksen øverst til højre.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.