Ude af øje må ikke blive ude af sind

15-11-2007
2 min.

DJØF-kommentaren

Djøfere drager udenlands for at vokse og gro fagligt og personligt. Og de unge djøfere gør det også med et håb om at udvikle deres karriere. Desværre bliver en hel del af dem skuffede. Det viser den seneste delundersøgelse i DJØFs internationale projekt.

Hovedkonklusionerne er nemlig, at de udenlandsk arbejdende djøfere hverken oplever, at de får anerkendelse for deres internationale erfaringer - eller at karrieren fremmes ved at arbejde internationalt. Næsten en tredjedel af de erfarne djøfere vurderer faktisk, at deres internationale jobforløb har givet et tilbageskridt i karrieren ved hjemkomst. Oven i købet siger hver fjerde djøfer med international erfaring, at deres kolleger udenlands har bedre karrieremuligheder i deres hjemland efter udstationering.

Undersøgelsen viser også, at internationalt arbejdende djøfere ikke har mulighed for at gøre systematisk brug af deres internationale erfaringer på de danske arbejdspladser. Næsten hver anden djøfer med international erfaring vurderer, at arbejdspladsen ikke prioriterer videndeling på arbejdspladsen. Og det uanset om arbejdspladsen er offentlig eller privat.

Konsekvenserne af manglende karrieremuligheder og manglende brug af internationale kompetencer giver sig udslag i, at hver fjerde overvejer slet ikke at vende tilbage til Danmark.Det er ikke godt nok. Og det er slet ikke godt i en situation, hvor der er mangel på højtuddannede hoveder på det danske arbejdsmarked. Det er et rigtigt dårligt signal at sende til de mange ambitiøse studerende, der har mod på at drage udenlands og leve og arbejde i globaliseringens puls. Og det får som konsekvens, at de dygtigste unge vil fravælge de arbejdspladser, der ikke giver mulighed for et seriøst karriereforløb både ude og hjemme. Det er et samfundsøkonomisk tab, der berører os alle sammen. For vi har brug for dygtige mennesker, der investerer deres arbejdsliv i at tjene virksomheder og landet ved at arbejde uden for Danmarks grænser.

Et er at påvise problemerne, et andet at få dem løst. Det er imidlertid nødvendigt at vide, hvor der skal startes fra. Det har DJØF været med til at dokumentere med vores internationale projekt. Der skal ikke herske tvivl om, at DJØF mener, at det er nødvendigt at få taget hul på velgennemtænkte løsningsmodeller i samarbejde med konstruktive kræfter på det danske arbejdsmarked. Også selv om vi skal rokke ved vanetænkning, siloer og hierarkier ude omkring på de offentlige og private arbejdspladser. Vi vil handle hurtigt med det formål at få vendt udviklingen. For hos os er djøfere ude i verden hverken ude af øje eller ude af sind!

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.