Lederlønnen vokser i takt med virksomheden

15-11-2007
1 min.

Lederlønningerne har virkelig taget et ryk opad de seneste år. Og det skyldes ikke nødvendigvis, at lederne er blevet dygtigere, men især det faktum, at virksomhederne vokser.

Det viser forskning, som professor Trond Randøy ved Fakultet for økonomi- og samfundsfag ved Universitetet i Agder i Norge står bag, skriver netavisen Dagens Næringsliv.

Når en virksomhed fordobler sin omsætning, vil toplederlønningerne i gennemsnit øges med 25 til 35 procent, men ifølge Trond Randøy fortjener en topleder ikke nødvendigvis en højere løn, bare fordi virksomheden vokser."For ejerne er størrelsen af virksomheden uinteressant, så længe lønsomheden ikke øges. Og for de ansatte kan høj vækst medføre en større risiko og dermed en større jobrisiko for den enkelte. Aktive ejere og bestyrelser bør derfor være påpasselige, så lederen ikke bliver præmieret for ulønsom eller risikabel vækst," siger Trond Randøy.

Han peger på, at øget globalisering også er noget, der i høj grad kan aflæses på topledernes lønninger. Deres løn vokser nemlig i takt med tre dimensioner af globalisering: Salg til udlandet, udenlandsk ejerskab og udenlandske bestyrelsesmedlemmer. Virksomheder, der scorer højt på alle forhold, har i snit dobbelt så høje lønninger som virksomheder med en lav grad af internationalisering.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.