Fra meningsmålinger til muslinger

15-11-2007
2 min.

Efter 40 år i hovedstaden havde Bjarne Ruby lyst til at prøve noget nyt. Han kastede sig over en produktion af muslinger - en branche, som er helt ny i Danmark, og hvor det ikke altid er så nemt at komme af med produktet.

I en alder af 61 år har sociologen Bjarne Ruby startet en produktionsvirksomhed på Mors. Han har en fortid i Institut for Fremtidsforskning og i Danmarks Statistik og startede i 1986 egen virksomhed. Her tilbyder han fortsat sine kunder at lave meningsmålinger, markedsanalyser samt EDB- og internetløsninger.

"Da jeg nærmede mig de 60, syntes jeg, at der skulle ske noget. Jeg forelagde min kone tre muligheder: Enten kunne vi rejse til Filippinerne og importere rødvin. Eller jeg kunne blive slusevogter på en af kanalerne i Frankrig, idet min kone lige havde fået tilbudt et job i Paris. Eller også kunne vi flytte til Mors og dyrke muslinger. Da nogle af vores børn ikke var færdige med deres uddannelse, valgte vi at blive i Danmark," fortæller Bjarne Ruby.

At det lige blev muslinger, er der ingen rationel forklaring på. Det er noget med sømænd, fiskeri, fiskerikontrol og havnebetjente, og så at familien kommer fra Thy, forklarer Bjarne Ruby.

Muslingedyrkning foregår ved, at man hænger kilometervis af opsamlingsmedie, for eksempel bændel, ud i vandet. Bændlet skal holde sig i den øverste del af vandsøjlen, og efter at have passet anlægget i et år kan man så høste muslingerne, der har sat sig fast på bændlet. For hver gang, der høstes et tons muslinger, fjernes der 45 kilo kvælstof og ni kilo fosfor fra Limfjorden. Der er kommuner i Sverige, som betaler folk for at dyrke muslinger, for det betyder, at kommunerne slipper for at udbygge deres rensningsanlæg. Så langt er vi ikke kommet i Danmark, men Bjarne Ruby peger på, at der er nogle landmænd, som meget gerne vil købe kvælstof og fosforkvoter.

I 2006 producerede Bjarne Ruby og Østerbyens Linemuslinger A/S 100 tons muslinger, og planen er at øge produktionen med 50-100 procent i år.

"Om fem år producerer vi måske fem gange så meget som i år. Men det er en branche, som er helt ny i Danmark - den er startet for tre til fire år siden - og den skal igennem en udvikling, og her vil nogle producenter blive sorteret fra."


Husk at tænke i afsætning

Men en ting er dyrkningen, noget andet er at få solgt produktet."Der er jo næsten ingen, der spiser muslinger i Danmark. Vi prøvede først at sælge tre tons om ugen til danske kunder, og vi forsøgte også at sætte 17 tons på auktion i Holland, men lastbilchaufføren faldt i søvn og kom halvanden time for sent til auktionen. Jo, vi har mange sjove historier om at få solgt muslingerne," siger Bjarne Ruby, der nu har en hollandsk muslingeagent, som varetager salget.

"For de fleste er det vel sådan, at de har fået en god ide, og de kan lave et godt produkt, og så har de glemt, at det altså også skal sælges, og at det kræver arbejde. Det vigtigste er at finde ud af, om der er et marked for produktet, og om det kan afsættes. Og så skal man have nogle ideer til andre afsætningskanaler, hvis den første ikke virker," slutter Bjarne Ruby.

Kommentarer


Din mail-adresse vil ikke blive vist offentligt
Dette spørgsmål forhindrer spam i kommentarfeltet. Spam-robotter kan nemlig ikke regne, så de kan stoppes med let matematik.